Time : 11:46:45 AM
Date : Tuesday, April 06, 2004
Sender Name: ablynx

ABLYNX VOLTOOIT ZIJN ¤25 MILJOEN SERIE B FINANCIERINGSRONDE


- Fondsen ondersteunen de verdere ontwikkeling van Ablynx' nieuwegeneratie therapeutische antilichamen

Gent, België, 6 april 2004 - Ablynx, een leider in de ontdekking en ontwikkeling van een nieuwe klasse therapeutische antilichamen (Nanobodies), kondigt vandaag de afronding aan van zijn ¤25 miljoen (US$30 miljoen) serie B financieringsronde. Deze financiering zorgt voor nieuwe inkomsten waarmee Ablynx zijn onderzoek kan verder zetten naar nieuwe therapeutische geneesmiddelen. Vanaf 2005 worden de eerste Nanobodies klinisch getest. De financiering werd geleid door Alta Partners (USA) en Abingworth Management (UK). Deze beide investeerders staan hoog aangeschreven in de life science sector. De bestaande aandeelhouders van Ablynx zijn GIMV, Biotechnologie Fonds Vlaanderen, Sofinnova Partners en Gilde Investment Management, die allen deelnamen aan deze investering. Hierdoor is Ablynx één van de grootste private placements in Europa over de laatste 12 maanden.

Nanobodies combineren de voordelen van conventionele antilichamen met eigenschappen van kleine, synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen. Daardoor kunnen ze zich richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymes en receptoren. Bovendien kunnen Nanobodies op grote schaal aangemaakt worden tegen een lage kost, hebben ze een lange houdbaarheid, en hoeven ze niet noodzakelijk intraveneus toegediend te worden.

De huidige patentportefeuille van Ablynx telt meer dan 50 octrooien en octrooiaanvragen en biedt brede bescherming voor de structuur, de ontdekking, de vervaardiging en het gebruik van Nanobodies. De basispatenten zijn intussen al toegekend in de Verenigde Staten en Europa.

"Deze nieuwe investering betekent nogmaals een bevestiging van de waarde die Ablynx over een korte periode heeft gecreëerd, en van onze sterke octrooipositie", zegt Mark Vaeck, afgevaardigd bestuurder van Ablynx. "De therapeutische mogelijkheden die Nanobodies te bieden hebben, zijn veelbelovend. Dankzij deze succesvolle kapitaalsverhoging kunnen we snel overgaan tot humane klinische testen."

Ablynx is operationeel sinds 2002 en heeft al Nanobodies ontwikkeld tegen 16 verschillende therapeutische doelwitten die een brede waaier van ziektes in de mens vertegenwoordigen. 2
Daarvan zijn in pre-klinische fase en zullen naar verwachting volgend jaar klaar zijn om in de kliniek getest te worden.

Jean Deleage, Directeur van Alta Partners in San Francisco, deelt mee, "Ablynx biedt een interessante investeringsmogelijkheid
- een unieke technologie die beschermd is door een sterke octrooiportefeuille, sterke productontwikkelingen gericht op grote markten, een ervaren management team, en een gerenommeerde investeringsgroep. Het therapeutisch potentieel van Nanobodies in oncologie, ziektes van het immuun systeem en in andere domeinen is veelbelovend. Alta is dan ook verheugd om Ablynx te kunnen steunen in zijn baanbrekend werk."

John Berriman, Directeur van Abingworth Management, voegt eraan toe, "We hebben reeds veelbelovende productontwikkeling zien voortkomen uit de onderzoeksactiviteiten van Ablynx die belangrijke medische markten kunnen aanboren. Daarom is Ablynx goed gepositioneerd om op korte termijn, en in samenwerking met grote farmaceutische bedrijven een waardevolle, nieuwe generatie geneesmiddelen te ontwikkelen."

Frank Bulens, Executive Investeringsmanager GIMV Life sciences, verklaarde: "Ablynx is een mooi voorbeeld hoe GIMV life sciences in Vlaanderen te werk gaat: zeer vroege betrokkenheid waarbij actief meegezocht wordt naar het management, de strategie en de co-investeerders. Hierbij spreken we uiteraard ons internationaal netwerk aan. De investering door GIMV werd bovendien versterkt met een co-investering door het Biotech Fonds Vlaanderen zodat we voor een stevige financiële ondersteuning zorgden. Deze benadering heeft mee bijgedragen tot het succes van Ablynx: een totaal opgehaald bedrag van ¤25 miljoen met een internationaal syndicaat van zeer hoge kwaliteit".

# # #

Ablynx is een Belgisch biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies, een nieuwe klasse van therapeutische antilichamen, voor de behandeling van tal van ernstige humane ziekten. Dankzij hun minuscule grootte, unieke structuur en hun stabiliteit, kunnen Nanobodies de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. De kracht van Ablynx's
onderzoeksplatform heeft reeds geleid tot een aantal therapeutische Nanobodies die reeds in pre-klinische fase zijn. Ablynx, met zijn hoofdzetel in Gent, België, is een spin-off van het Vlaams Instituut ter Bevordering van de Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit van Brussel (VUB), en was mede-opgericht en gefinancierd door GIMV en Biotechnologie Fonds Vlaanderen. Het bedrijf heeft momenteel 30 medewerkers in dienst.