Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/034wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 034, 6 april 2004

Wageningen Universiteit organiseert finale 25e Nationale Scheikunde Olympiade (2004)

VWO-colleges uit Leidschendam en Castricum winnen scholenprijs

Het Veurscollege uit Leidschendam en het Bonhoeffer College uit Castricum hebben de Wageningse scholenprijs van de 25e Nationale Scheikunde Olympiade (2004) gewonnen. Het Comité Scheikundeolympiade Nederland en Wageningen Universiteit organiseren dit jaar de nationale olympiade, die nog tot juni duurt. Beide scholen krijgen de prijs, een spectrofotometer, uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 14 april, om 14.45 uur, in Wageningen. Zij krijgen het apparaat uit handen van prof. dr. M.A. Cohen Stuart, hoogleraar Fysische Chemie en Kolloïdkunde aan Wageningen Universiteit.

De scholen hebben de prijs gewonnen omdat van hen de meeste leerlingen in de eerste ronde van de olympiade bij de beste twintig procent zijn geëindigd.

De eerste plaats werd ingenomen door het Veurscollege met veertien leerlingen en de tweede plaats door het Bonhoeffer College met zes leerlingen bij de beste twintig procent. Met een spectrofotometer (waarde ca. 2500 Euro) kan de concentratie van een opgeloste, gekleurde stof worden gemeten. Hiermee kan bijvoorbeeld het ijzergehalte bepaald worden in bronwater.

Scheikunde Olympiade

De Scheikunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO om uit te maken wie de beste kennis en het beste gevoel heeft voor scheikunde. Na twee voorrondes, die op de eigen school worden afgenomen, mogen twintig finalisten een week lang (van 10 tot 17 juni) intensief colleges en practica volgen aan Wageningen Universiteit. Zij leggen aan het eind van de week een theorie- en practicumtoets af, waaruit de vier besten Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Chemie Olympiade die van 18 tot 27 juli aan de universiteit van Kiel wordt gehouden.

Aan de eerste ronde van de Nationale Scheikunde Olympiade, in februari, deed het recordaantal van 863 leerlingen van 157 scholen uit het hele land mee. 57 deelnemers mogen door naar de tweede ronde op 21 april. Vorig jaar deden bijna 600 leerlingen mee aan de eerste ronde en 40 aan de tweede ronde.

Aan de tweede ronde van de nationale olympiade in 2004 nemen Thijs van Leest van het Veurscollege en Paul Hamers en Lise van Turenhout van het Bonhoeffer College deel.

Wageningen Universiteit en chemie

Wageningen Universiteit, university for life sciences, draagt bij aan de 25e nationale olympiade onder het motto Leven = Chemie. In Wageningen zijn alle takken van de chemie te vinden; van bodemchemie en -geologie tot moderne moleculaire biologie, van fytochemie tot levensmiddelenchemie, maar ook de klassieke richtingen binnen de olympiade zoals de organische chemie, fysische chemie en spectroscopie. Overigens speelt scheikunde ook in diverse andere studies aan de universiteit een belangrijke rol.

Wageningen Universiteit organiseert de finale omdat zij de aandacht voor bètavakken in het middelbaar onderwijs erg belangrijk vindt en in olympiades een goed middel ziet om die te stimuleren.

Op zaterdag 19 juni organiseert Wageningen Universiteit een reünie waarvoor circa 400 finalisten en 200 betrokken docenten uit de afgelopen 25 jaar zijn uitgenodigd.