Socialistische Partij

Liberalisering woningmarkt oorzaak nieuwe woningnood


06-04-2004 * Sinds enige tijd is er weer woningnood in Nederland; in de grote steden loopt de wachttijd op tot boven de acht jaar. Jongeren vinden geen kamer, bejaarden krijgen geen aangepaste woning. Steeds meer gezinnen met kinderen komen op straat. Een belangrijke reden voor de nieuwe woningnood is de liberalisering van de woningmarkt, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Wetenschappelijk Bureau van de SP "De nieuwe woningnood".

"Vanaf 1994 werden veel woningcorporaties verzelfstandigd. Dat wil zeggen, zij kregen van de rijksoverheid geen subsidies of goedkope leningen meer voor de bouw van woningen. Het Rijk gaf de regie over de productie van woningen uit handen. De commercieel denkende corporaties gingen nodeloos sociale woningen slopen en wilden verdienen aan de bouw van nieuwe woningen voor hogere inkomensgroepen," aldus auteur Nico Schouten.

In het rapport wordt bekeken welke invloed de liberalisering van de woningmarkt heeft gehad op het ontstaan van de nieuwe woningnood. Uiteengezet wordt wat de rol is van de verschillende overheden, de verzelfstandigde woningcorporaties en de commerciële bouwers en beleggers. Gepleit wordt voor een ander beleid, waarin de sloop van goedkope huurwoningen wordt gestopt, de stijging van grondprijzen wordt beperkt en serieus werk wordt gemaakt van renovatie van sociale huurwoningen.
Meer informatie: onderzoek@sp.nl

Het rapport "De nieuwe woningnood" is via deze site te bestellen en te downloaden (PDF, 966 KB)