Gemeente Amsterdam

Strafrechtelijk convenant `Stop huiselijk geweld in Amsterdam' 6 april 2004 - Stefan Rutte

De heren J. Cohen (Burgemeester), J. van Riessen (plv. Hoofdcommissaris van Politie), L. de Wit (Hoofdofficier van Justitie), H. Wiertsema (voorzitter Raad van Bestuur Dr. Henri van der Hoeven Stichting) en A. Cardol (Regiomanager Reclassering Nederland/Amsterdam) ondertekenden maandag 5 april het strafrechtelijk convenant `Stop huiselijk geweld in Amsterdam'.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Amsterdam. Uit de meest recente cijfers blijkt dat bij de Politie Amsterdam in 2003 4721 meldingen en 1474 keer aangifte van huiselijk geweld werd gedaan en dat in 2002 520 verdachten gedagvaard werden voor de rechter.

In Amsterdam is de Coördinatiegroep Huiselijk Geweld opgericht, met als doel huiselijk geweld integraal aan te pakken. Onder regie van een gemeentelijke projectleider werken diverse partijen samen aan de keten van preventie, hulp, opvang, behandeling en nazorg.

Een belangrijk onderdeel van de integrale aanpak is het integreren van de strafrechtelijke vervolging en de hulpverlening aan de daders. Met de ondertekening van het strafrechtelijk convenant wordt de samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Politie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie, de Reclassering Nederland en de Waag (Centrum voor ambulante forensische psychiatrie) bekrachtigd. In het convenant zijn onder andere protocollen opgenomen waarin beschreven wordt hoe de daderhulpverlening wordt geïntegreerd in de strafrechtelijke aanpak.

© Gemeente Amsterdam