KIVI

Slimme Steun Scheepsbouw

Hoogwaardige scheepsbouw versterkt kenniseconomie

De maritieme sector in Nederland heeft zich ontpopt tot een kennisintensieve bedrijfstak waar hoogwaardige technologie wordt toegepast. De sector heeft zich ondanks een hoog loonniveau en subsidiëring van concurrentie in het buitenland weten te handhaven mede dankzij de inzet van hoogwaardige kennis. Maar de rek is er nu uit. De Nederlandse economie is afhankelijk van innovatie en daarvoor zijn hoogwaardige productiefaciliteiten noodzakelijk. Daarom is een slimme regeling voor de scheepsbouw gericht op de kennisintensieve productie in de maritieme sector essentieel.

Het KIVI heeft de Minister van Economische Zaken opgeroepen een regeling te treffen voor de hoogwaardige productie in de innovatieve scheepsbouw in Nederland. In zijn brief aan de kamer van 1 april jl. geeft de Minister van Economische Zaken aan ervoor te willen zorgen dat de Nederlandse scheepsbouw niet op achterstand wordt gezet.

Offensief beleid
De minister staat voor een offensief beleid voor de sector. Het KIVI staat ook voor een sterk beleid in het belang van techniek in Nederland en onze internationale concurrentiepositie. Daarom vraagt het KIVI om hoogwaardige productie in de Nederlandse scheepsbouw met een slimme stimuleringsregeling te ondersteunen.

Buitenkans
De regeling moet gericht zijn op kennisintensieve productie in de scheepsbouw om zo hoogwaardige technische productie in Nederland te versterken. In Nederland wordt innovatie op toepassingsniveau in vergelijking tot researchniveau slechts beperkt door de overheid gesteund. Zeker nu de Europese Unie ruimte biedt voor steun op toepassingsniveau dient dit als een buitenkans te worden gezien.

Noot voor de pers: het KIVI is gaarne bereid dit persbericht toe te lichten. Meer informatie: www.kivi.nl of bij Erwin Bloys van Treslong of drs. Jasper van Alten, tel: 070 391 99 00, e-mail: kivi@kivibur.nl

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is de grootste belangenvereniging van academisch geschoolde ingenieurs. Het KIVI spreekt in de maatschappij namens zijn leden en volgt het overheidsbeleid voor wat betreft techniek en innovatie op de voet. De boodschap is telkens: techniek is een van de belangrijkste 'enablers' van welvaart en welzijn van onze moderne samenleving.



06 apr 04 13:25