Gevangenisstraf voor mishandeling Apeldoornse kleuter
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 6-04-2004

Vandaag heeft de Zutphense rechtbank de vierentwintigjarige moeder (M.C.Z.) uit Twello veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor het medeplegen van een poging tot doodslag op haar destijds drieënhalfjarige zoontje Dustin. Tevens werd zij schuldig bevonden aan het meerdere malen medeplegen van poging tot zware mishandeling. De misdrijven vonden plaats in de periode van begin april tot begin augustus 2003 in Apeldoorn. Na het uitzitten van haar gevangenisstraf zal de moeder gedurende de proeftijd van 3 jaar zich moeten houden aan de aanwijzingen van de reclassering. De reclassering kan haar dan ook verplichten tot een behandeling, die herhaling moet voorkomen.

In de zaak tegen de medeverdachte van de moeder - haar toenmalige partner (de 43 jarige R.C.C.S. uit Apeldoorn) - heeft de rechtbank een tussenvonnis gewezen. De rechtbank acht bewezen dat hij dezelfde feiten heeft gepleegd als de moeder. Op 7 mei wordt de behandeling echter voortgezet. De rechtbank zal dan de deskundigen van het Pieter Baan Centrum en van de reclassering horen over het gegeven advies om aan de verdachte TBS met voorwaarden op te leggen.

De officier van justitie had tegen de moeder 4 jaar gevangenisstraf gevorderd en tegen de mannelijke verdachte 6 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank heeft in het vonnis van de moeder overwogen, dat de moeder strafrechtelijk aansprakelijk is voor de fysieke handelingen die haar toenmalige partner heeft verricht. Zij had een bijzondere zorgplicht en zij is hierin schromelijk te kort geschoten. Zij heeft zich niet gedistantieerd van de handelwijze van haar partner. De moeder heeft bewust Dustin opgeofferd aan het klaarblijkelijk door haar belangrijker bevonden samenzijn met haar mededader. Na geweldplegingen liet de moeder verschillende gelegenheden onbenut om haar vriend met medeneming van Dustin te verlaten, dan wel Dustin buiten het bereik van haar vriend te brengen. De rechtbank heeft ermee rekening gehouden, dat de moeder verminderd toerekeningsvatbaar is.

Zie voor de andere uitspraak in deze zaak:
'ao7090'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO7084

Zie het origineel