De Unie


Technische GH - De moeizame weg naar CAO principe-

6 april 2004 - Er is toch nog een principe-akkoord bereikt over de CAO Technische Groothandel. De belangrijkste winst is het blijven voortbestaan van deze CAO! Velen van u, maar ook niet-leden en onder-nemingsraden, hebben ons gevraagd vooral dat te bewerkstelligen. En De Unie mag met recht stellen daarin te zijn geslaagd.

Op het nippertje eruit gekomen
Zoals u weet liep op 1 april jl. de zogeheten nawerking van de laatst afgesloten CAO af. Voor velen van u dreigden negatieve aanpassingen van het huidige arbeidsvoorwaardenpakket. Ondertussen verliepen de onderhandelingen tussen CAO-partijen bijzonder stroef. Via een zogeheten mediator werd getracht de besprekingen weer op gang te brengen. En ondanks dat een compliment aan het adres van die mevrouw Marijn de Koning op zijn plaats is, het ene moment verliep de bemiddeling goed en het andere moment juist niet. Dit verklaart ook waarom het moeilijk was om u daarover te informeren. Goed nieuws werd heel spoedig gevolgd door slecht nieuws. En andersom. De laatste dagen van maart waren we er nog niet uit. Voor De Unie aanleiding om voor alle partijen het voor en tegen nog een keer op papier te zetten. Daarmee kwamen de wederzijdse argumenten voor bepaalde standpunten, maar ook de overeenkomsten nog één keer goed in beeld. Dit was de drijfveer om het nog één allerlaatste keer te proberen. En uiteindelijk met succes!

Een wankel akkoord
Het bereikte principeakkoord is absoluut niet één van de betere afspraken die over de looptijd van 1 april 2003 t/m 31 december 2004 zijn gemaakt. Maar al eerder gaven wij u aan dat vooral het behoud van de CAO als een winstpunt moet worden gezien. Zowel voor werkgevers als werknemers in de branche. De afgesproken salarisverhogingen zijn natuurlijk niet optimaal en de afspraken over andere CAO-onderwerpen (de zogeheten CAO-matrix) moeten nog vóór 1 juni 2004 worden gerealiseerd. Eén van de partijen blijft openlijk vraagtekens zetten bij de toekomst van deze CAO en neemt daar zelfs al een voorschot op. En de werkgevers willen de CAO straks eenzijdig kunnen verlengen. Tegen die achtergrond moet het (verloren) vertrouwen tussen CAO-partijen in de komende maanden vooral met daden worden herwonnen. Dus is het een wankel akkoord! Maar, wij willen er voor gaan!

De inhoud van het principeakkoord
Op 31 maart 2004 is in principe het volgende afgesproken:
* CAO-partijen sluiten een nieuwe CAO voor de Technische Groothandel af.

* De looptijd van de nieuwe CAO is 1 april 2003 tot en met 31 december 2004.

* Indien voor 1 november 2004 één der partijen daarom verzoekt, zal de CAO ongewijzigd met één jaar worden verlengd.
* Op 1 juli 2004 vindt plaats: een eenmalige uitkering van 0,5% over het bruto maandsalaris van de maand juni 2004 x 12;
* Op 1 juli 2004 vindt plaats: een structurele verhoging van 0,5% van de salarisschalen en de daadwerkelijk betaalde salarissen.
* De verhoging van de huidige premie vroegpensioen tot 5% komt voor rekening van werkgever.

* Voor 2004 stellen CAO-partijen de premie voor het Fonds Collectieve Belangen op 0%.

* Ten aanzien van de onderdelen van de CAO-matrix zullen CAO-partijen uiterlijk 1 juni 2004 tot overeenstemming komen.
* Artikel 60 CAO komt als volgt te luiden:


* Lid 1: Indien gedurende de looptijd van deze CAO zich buitengewone en ingrijpende veranderingen in de algemeen sociaal-economische verhoudingen in Nederland en in de loon- en prijspolitiek van de Regering voordoen, is zowel partij ter eenre zijde als ieder der partijen ter andere zijde bij deze CAO gerechtigd tijdens de duur der overeenkomst wijzigingen der overeenkomst, welke met deze veranderingen in direct verband staan, aan de orde te stellen.
* Lid 2: Indien nodig kan elk der partijen de CAO gedurende de looptijd van deze CAO onderwerpen uit het centraal najaarsakkoord 2003 aan de orde stellen.

En als extra toevoeging: "Bij het eventueel eenzijdig, ongewijzigd verlengen van deze CAO behoudt FNV Bondgenoten zich het recht voor om niet langer als een van de contracterende partijen aan deze CAO verbonden te blijven."

Hoe nu verder?
Het nu afgesproken principeakkoord heeft in sterke mate een voorwaardelijk karakter. Want als wij even teruggaan naar de op 25 februari 2003 door De Unie ingediende wijzigings-voorstellen, dan zullen er vóór 1 juni 2004 afspraken gemaakt moeten worden over moeilijke onderwerpen, zoals het vervallen van CAO-artikel 32 lid 5, het ouderenbeleid en de arbeidsvoorwaardelijke positie van handelsvertegenwoordigers. Dit soort zaken behoort tot de CAO-matrix.

De Unie vraagt u daarom nu wel om een reactie? Maar uw formele goedkeuring van het principeakkoord is wat ons betreft pas later aan de orde.

De komende tijd zullen CAO-partijen intensief met elkaar aan de slag moeten. Op dit moment van schrijven ligt het in de planning om minstens een viertal besprekingen te plannen tussen nu en 1 juni 2004. Tussendoor zal ondergetekende regelmatig overleggen met de leden van de landelijke kadergroep en zult u ook worden geïnformeerd over de stand van zaken. Dat gebeurt door middel van ledenbrieven, maar ook via onze website.

Graag uw reactie
Diverse leden hebben ook de afgelopen weken van zich laten horen. Hetzij om te melden hoe hun werkgever het dreigende wegvallen van de CAO zou gaan aanpakken, hetzij om te vragen hoe het er op dat moment voorstond? Al die reacties zijn bijzonder op prijs gesteld! Het is goed om van u te vernemen. Uiteindelijk gaat het hier over uw arbeidsvoorwaarden, zijn wij voor u aan de slag en is het goed om te vernemen waar u mee zit!?

Ook nu zijn wij erg benieuwd naar uw reactie? Reageren kan per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg, u hoeft dan geen postzegel te plakken) of per e-mail (groothandel@unie.nl). In beide gevallen verzoeken wij u om te vermelden dat u reageert naar aanleiding van het principe-akkoord over de CAO Technische Groothandel 2003-2004.

Het versterken van De Unie is in uw belang!
De Unie is niet de grootste vakbond in de branche, maar dat betekent niet dat wij ons gedragen als een tijger zonder tanden. Juist nu en met de blik op de toekomst, is het van groot belang dat De Unie haar positie binnen de Technische Groothandel weet te versterken! Dat gebeurt in de eerste plaats vooral door het zichtbaar vergroten van ons ledental.

Daarom beginnen wij om een ieder van u te vragen om te proberen om minimaal één van uw collegas lid te maken van De Unie. Zelfs al werkt u bij een klein bedrijf, dan nog moet dat toch haalbaar zijn?

Voor diegene die de meeste nieuwe leden heeft binnengehaald vóór 1 juni aanstaande, is hier een leuke prijs aan verbonden.

Aanmelden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen om een aantal aanmeldingsformulieren op te vragen. Wij zijn tijdens kantoor-uren te bereiken op telefoonnummer 0345-851045. Vergeet u niet uw collega er op te wijzen dat hij/zij uw naam invult bij nieuw lid aangemeld door!!!

Tot slot
Tot slot maken wij van de gelegenheid gebruik om u en uw naasten alvast Prettige Paasdagen toe te wensen.

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

dinsdag, 6 april 2004