Gemeente Dordrecht


---

Nieuw welstandsbeleid klantvriendelijker voor burgers

Vincent Brinkhof
Het nieuwe welstandsbeleid biedt meer maatwerk per wijk, een snellere behandeling van kleine bouwplannen, en meer inzicht in de eisen die het welstandsbeleid stelt aan het (ver)bouwen van een pand. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met het welstandsbeleid.

Het nieuwe welstandsbeleid maakt de duidelijkheid voor de burger groter.
Het gegeven dat een bouwplan aan `redelijke eisen van welstand' moet voldoen, wordt in het nieuwe welstandsbeleid concreter neergezet dan tot nu toe het geval is. Nieuw is de sneltoets voor kleine bouwwerken zoals een dakkapel. De meeste aanvragen voor kleine bouwwerken hoeven straks niet meer te worden goedgekeurd door de welstandscommissie. Dat scheelt de aanvrager aanzienlijk in tijd. De klant krijgt als het ware direct een welstandsadvies mee aan het loket van Bouwen en Wonen in het Stadskantoor.

Eigen gezicht
Het nieuwe welstandsbeleid gaat bij een bouwaanvraag veel sterker dan vroeger uit van de karakteristieken en kwaliteiten van een wijk: past het nieuwe gebouw in de architectuur en stedenbouwkundige opzet van de wijk of buurt? "Deze `wijkaanpak' spreekt mij als portefeuillehouder Wijkgericht Werken bijzonder aan", meldt wethouder Aaike Kamsteeg. "Elke wijk heeft zijn eigen gezicht, en we willen de karakteristieke eigenheid van een wijk zoveel mogelijk in stand houden", aldus Kamsteeg. Om te vervolgen: "Het wordt een uitdaging om bouwplannen in te dienen die een eigentijds karakter hebben, maar die ook passend zijn in de omgeving."

Inspraak
Begin van dit jaar konden Dordtenaren deelnemen aan een inspraaktraject over het nieuwe welstandsbeleid. Insprekers vroegen daarbij aandacht voor de leesbaarheid van de welstandsnota. Aan de `toegankelijkheid' van de welstandsnota is dan ook de nodige zorg besteed. Voor het brede publiek verschijnen per wijk en per onderwerp publieksvriendelijke informatiemapjes, met losbladige informatie over bijvoorbeeld de aanvraag voor een dakkapel of een gevelaanbouw. De informatiemapjes zijn vanaf juni/juli, na de besluitvorming in de raad, verkrijgbaar in de Stadswinkel in het Stadskantoor. Ook gaat de gemeente de gemeentelijke website gebruiken voor informatie over het nieuwe welstandsbeleid. De raadscommissie behandelt het nieuwe welstandsbeleid op 21 april. Op 11 mei neemt de gemeenteraad een besluit.