Provincie Utrecht

Persbericht

Amersfoort heeft OV-bevoegdheid weer terug

Provincie Utrecht en Amersfoort maken afspraken over samenwerking voor goed OV

6-4-2004
De gemeente Amersfoort was tot 1 januari van dit jaar bevoegd voor het openbaar vervoer in haar gemeente. Het Rijk heeft per 1 januari 2004 de OV-bevoegdheid van de gemeente Amersfoort, en van 15 andere gemeenten in Nederland, ingetrokken. De provincie Utrecht is door dit besluit, verantwoordelijk geworden voor het openbaar vervoer in de gemeente Amersfoort. Amersfoort wil graag verantwoordelijk blijven voor het openbaar vervoer in haar gemeente. Provincie en gemeente werken daarom toe naar een situatie waarin Amersfoort zoveel mogelijk zelf het openbaar vervoer in haar gemeente blijft organiseren.

Intrekking OV-bevoegdheid Amersfoort
Tot 1 januari 2004 waren er in Nederland 35 OV-autoriteiten verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van het lokale en regionale openbaar vervoer. Dit waren de 12 provincies, de 7 kaderwetgebieden en de 16 VOC-gemeenten. VOC staat voor Vervoersautoriteiten Openbaar vervoer Centrumgemeenten. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer (motie Remkes, 1997) besloot de minister van Verkeer en Waterstaat het aantal OV-autoriteiten terug te brengen tot 19, zijnde de 12 provincies en 7 kaderwetgebieden. De 16 gemeenten die tot 1 januari 2004 zelf hun stadsvervoer regelden, waaronder Amersfoort, zijn daardoor vanaf 1 januari hun OV-bevoegdheid kwijt.

Samenwerking
De gemeente Amersfoort vindt het openbaar vervoer in haar gemeente belangrijk en wil hiervoor verantwoordelijk blijven. Vanaf 1 januari van dit jaar is de provincie echter verantwoordelijk en bevoegd voor het openbaar vervoer in de gemeente Amersfoort. Het College van gedeputeerde staten van Utrecht is van mening dat het wenselijk en logisch is dat de gemeente de concessie controleert en beheert, in ieder geval tijdens de looptijd van de huidige concessie. Gedeputeerde Staten delegeren daartoe de bevoegdheid voor het openbaar vervoer in Amersfoort aan de gemeente onder handhaving van de provincie als OV-autoriteit. Tegelijkertijd hebben provincie en gemeente concrete afspraken gemaakt over samenwerking voor het openbaar vervoer in Amersfoort. In 2006 ontwikkelen provincie en gemeente samen een toekomstperspectief voor het openbaar vervoer in het oosten van de provincie Utrecht. Het toekomstperspectief en een evaluatie worden gebruikt om aanvullende afspraken te maken over de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer in het oosten van de provincie (vanaf eind 2008) en het beheer van de concessie(s).

Vervolg
Op 29 april 2004 wordt dit voorstel voor samenwerking besproken in de commissie Infrastructuur, Mobiliteit en Economie van provinciale staten. De afspraken met Amersfoort worden daarna zo snel mogelijk vastgelegd in een bestuursovereenkomst.

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 2467 of Wilma.Heideman@provincie-utrecht.nl