Provincie Utrecht

Persbericht

Houtmassacentrale voor energie Vathorst voorlopig uit beeld

6-4-2004
De geplande Houtmassacentrale die duurzame energie moest gaan leveren aan 7000 woningen in Vathorst is voorlopig van de baan. GS keuren het bestemmingsplan niet goed, omdat de statencommissie Ruimte en Groen niet instemt met het plan van de gemeente Amersfoort. Dat wil zeggen, de commissie stemde niet in met het voornemen van GS om door toepassing van de afwijkingsbevoegdheid van het streekplan af te wijken. Dat is nodig om de centrale mogelijk te maken op de gewenste plek. Het college van GS en de Provinciale Planologische Commissie waren daar wel voor, zij vonden de plek planologisch aanvaardbaar. Maar de statencommissie heeft op grond van het huidige streekplan nu eenmaal het instemmingsrecht en hun "nee" geldt dus.

De centrale was gepland ten westen van de wijk Vathorst, tussen de plaats voor de baggerberging en de afvalverwerking van Smink in. Deze plek was door de gemeente Amersfoort gekozen als meest milieuvriendelijke alternatief. De statencommissie Ruimte en Groen heeft echter een voorkeur uitgesproken voor realisering van een houtmassacentrale op een andere locatie. Het bedrijf dat de houtmassacentrale wilde realiseren had al eerder van zijn plan afgezien, maar het gemeentebestuur van Amersfoort wilde voor de toekomst toch provinciale goedkeuring voor de plannen.

Een houtmassacentrale is belangrijk voor de levering van duurzame energie. Oud hout wordt door vergassing omgezet in stookgas en warmte. Met het stookgas wordt elektriciteit opgewekt en water opgewarmd. De elektriciteit zou worden geleverd aan het elektriciteitsnet en de warmte aan het stadsverwarmingsnet van Vathorst. Het plan voor een houtmassacentrale past in de landelijke en provinciale milieudoelstellingen voor de reductie van CO2 uitstoot.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030 258 2460 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl