Provincie Utrecht

Persbericht

Als gevolg van verzakkingen extra herstelwerk Pyramide van Austerlitz nodig

Statencommissie adviseert negatief over garantie voor restauratie

6-4-2004
De statencommissie Zorg, cultuur en Welzijn (ZCW) adviseert negatief over het besluit van GS om een financiële garantie van EURO 240.000,- af te geven voor de afronding van de restauratie van de Pyramide van Austerlitz. Aldus is besloten tijdens de vergadering van de statencommissie ZCW. Het college van GS zal zich op korte termijn buigen over het advies van de commissie ZCW.

Het merendeel van de fracties (CDA, VVD, D66, SP en Christen Unie) was tegen het besluit van GS. Alleen de fracties van PvdA en Groen Links stemden voor. SGP en LPF gaven geen advies omdat zij niet vertegenwoordigd waren tijdens de vergadering.
De argumenten om negatief te adviseren over het besluit van GS hadden verschillende accenten. De VVD was van mening dat het onjuist is dat de Provincie Utrecht zich als enige garant stelt terwijl er zes betrokken partijen zijn. SP en CU meenden dat er geen brede maatschappelijke afweging is gemaakt en D66 achtte het verstandig meer tijd te nemen om essentiële informatie over de aansprakelijkheid boven water te krijgen. Het CDA kwam na intern beraad tot de conclusie dat de provincie voorzichtig moet zijn met het afgeven van garantstellingen. Verschillende fracties meenden dat er nog teveel onzekerheid bestaat over de aansprakelijkheid van de direct bij de restauratiewerkzaamheden betrokken partijen.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl