Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
6 april 2004 c026


Aantal bouwvergunningen verzevenvoudigd
Woningbouw Nijmegen op stoom

In Nijmegen is vorig jaar voor 1528 woningen een bouwvergunning afgegeven. Daarmee verwacht de gemeente meer tempo in de woningbouw te genereren. In 2002 werd voor minder dan tweehonderd woningen een vergunning verstrekt.

Meer dan duizend van deze woningen worden gebouwd in de Waalsprong. Niet alle woningen waarvoor een vergunning is verstrekt worden direct gebouwd. Toch worden er dit jaar naar verwachting meer dan vijfhonderd woningen opgeleverd. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2003, toen er 260 woningen werden gebouwd. De gemeente verwacht dit tempo de komende jaren verder op te voeren tot gemiddeld duizend woningen per jaar. 'Daarmee zijn we hier in Nijmegen in ieder geval het dieptepunt in de woningbouwproductie voorbij', aldus wethouder Paul Depla van ruimte en wonen.

Nijmegen heeft voor de periode tot 2010 nog ruimte voor ongeveer tienduizend woningen. Daarvan worden er zesduizend in de Waalsprong gebouwd.

De bouw in Nijmegen gaat niet alleen sneller. Ook de verscheidenheid aan woningtypen is groter. Daarmee wordt beter ingespeeld op de vraag hiernaar. Zo bouwt Nijmegen tot 2010 ongeveer duizend nieuwe woningen voor studerende jongeren. Nog dit jaar komen er tweehonderd tijdelijke studentenkamers in de Waalsprong bij.
Ook voor ouderen bouwt Nijmegen meer woningen. Voor 2010 worden ongeveer duizend woningen gebouwd. Dit zijn vooral aanpasbare etagewoningen met voorzieningen voor zorg en welzijn in de directe omgeving. Nijmegen zet bovendien in op meer goedkope woningen. In 2005 bestaat ongeveer 37% van het totale aantal nieuwe woningen uit goedkope woningen, exclusief de woningen in de Waalsprong, het nieuwe stadsgedeelte ten noorden van de Waal. Het streven is om tot 40% te komen.

Niet alleen het beschikbaar krijgen van bouwlocaties en het maken van bouwplannen gaat sneller. Om daadwerkelijk in hoger tempo te kunnen bouwen moet ook de doorlooptijd van plannen omlaag. Goed overleg, zorgvuldigheid en het betrekken van omwonenden vergroot het draagvlak en vermindert de kans op vertraging. Waar mogelijk worden procedures versneld.

Nijmegen blijft de gang van zaken bij de woningbouw volgen met periodiek onderzoek om mogelijkheden voor verbeteringen op te sporen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht