Gemeente Ede

nummer 73 / Ede, 6 april 2004

Start omvormingen groen

De gemeente Ede gaat groenvoorzieningen in Ede, Lunteren en Ederveen omvormen. Arbeidsintensieve sierheesters en bodembedekkende heesters maken plaats voor gazon en bloembermen. De werkzaamheden starten medio mei en worden eind juni afgerond.

In overleg met collegas van wijkbeheer zijn in Ede wijk voor wijk de groenvoorzieningen geïnventariseerd. Het groen is hierbij beoordeeld op uitstraling, onderhoud, kwaliteit en veiligheid. Uit deze inventarisatie is naar voren gekomen dat een aantal vakken lastig te onderhouden is of aan vervanging toe is.

Kwaliteit|
Door het college is besloten deze vakken om te vormen. Door de huidige financiële situatie van de gemeente is het niet langer reëel om de plantvakken in deze vorm te behouden. Daarnaast voldoet het beeld op dit moment niet aan onze kwaliteitseisen. Om dat laatste toch te bereiken worden deze vakken omgevormd naar groenvoorzieningen die binnen redelijke kosten wel aan die kwaliteit voldoen.

Werkzaamheden minder intensief
In de praktijk komt het er op neer dat, lastig te onderhouden, bodembedekkende heesters en sierheesters omgevormd worden naar gazon of bloemberm. Een gazon met bomen en/of solitaire struiken creëert overzicht, ruimte en netheid.

Start werkzaamheden
Medio mei start de gemeente Ede met de eerste werkzaamheden, zodat dit voorjaar al op onderhoud kan worden bespaard.

---