Gemeente Ede

nummer 75 / Ede, 6 april 2004

Minder inzet veegmachines en afvalverwerking provincie leidt tot betere bedrijfsvoering
De gemeente werkt efficiënter in de openbare ruimte

De gemeente Ede brengt positieve verandering in de bedrijfsvoering van het beheer van de openbare ruimte. De veegmachines van de gemeente worden op een efficiëntere manier ingezet. Bovendien wordt in samenwerking met de provincie Gelderland onderzocht of er goedkopere manieren zijn om bladafval aan te leveren / af te voeren. Deze maatregelen zullen een positief effect hebben op de beschikbare budgetten en toch de kwaliteit van de openbare ruimte waarborgen.

De gemeente geeft absolute prioriteit aan het reinigen van de openbare ruimte. Het schoonmaken en schoonhouden van straten, plantsoenen, stoepen, winkelgebieden, en andere openbare ruimten, ziet de gemeente als een zeer belangrijke taak. In het verleden betekende dat echter vaak een budgetoverschrijding.

Speerpunten
Om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling tot het verleden behoort, richt de gemeente zich op twee speerpunten. Het eerste is het slimmer omgaan met de inzet van veegmachines, waardoor er minder uren geveegd hoeft te worden. Het kwaliteitsniveau zal hierdoor niet dalen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat door minder inzet van de machines hetzelfde resultaat tegen minder kosten kan worden behaald. Bij het vegen gaat het vooral om zwerfvuil en straatafval.

Afvalverwerking
Het tweede speerpunt van de gemeente Ede is het afval op een goedkopere manier te verwerken. De wettelijke regels over afval worden steeds strenger waardoor de afvoer en verwerking van het bladafval wordt bemoeilijkt. Bij het zoeken naar alternatieven voor de verwerking van bladafval, werkt de gemeente nauw samen met andere overheden. De provincie Gelderland biedt de gemeente Ede de mogelijkheid om een proef uit te voeren die op termijn besparingen op kan leveren. De provincie kijkt naar de kwaliteit van het bladafval en treft hierbij voorzieningen voor de gemeente.

Toekomst
Plantsoenen en verharde bestrating wordt nu schoongemaakt zonder gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. In de toekomst wil de gemeente bij het bestrijden van onkruid op bestrating verdergaand gebruik maken van stoom. De kwaliteit van de openbare ruimte blijft voor de burger met de genoemde ontwikkelingen op hetzelfde niveau. Ondanks de vermindering van veegmachines en andere methoden van onkruidbestrijding, zal de kwaliteit en uitstraling van de openbare ruimte gewaarborgd blijven.

---