Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
6 april 2004 c029


Overheden slaan handen ineen voor schoner Nijmegen-West en Weurt

De provincie Gelderland en de gemeenten Beuningen en Nijmegen slaan de handen ineen om de kwaliteit van het milieu in Nijmegen-West en Weurt te verbeteren. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor een nieuw opgericht milieuoverleg tussen bedrijven, bewoners en milieugroeperingen. De colleges van de drie overheden hebben hiertoe een gezamenlijke intentieverklaring vastgesteld.

Nijmegen-West en Weurt moeten daarmee voor zowel bedrijven als bewoners aantrekkelijker gebieden worden. De samenwerking tussen de drie overheden zorgt ervoor dat de milieuproblemen in het gebied minder versnipperd worden aangepakt.
In een gezamenlijk op te stellen milieubeleidskader worden de grenzen en ambities van de milieubelasting vastgesteld. Dit milieubeleidskader is vooral gericht op een verbetering van de leefomgeving bij de woningen in het gebied. Dit wordt gecombineerd met het behoud van voldoende ruimte voor het bedrijfsleven. Het gezamenlijke milieubeleidskader moet in 2005 klaar zijn. Ook trekken de drie overheden gezamenlijk op bij de aanpak van knelpunten en gaan ze partners zoeken om meer middelen voor het gebied vrij te maken.

Een op 22 maart opgericht breed milieuoverleg tussen bedrijven, bewoners en milieugroeperingen speelt hierbij een belangrijke rol. Het overleg adviseert de bestuurscolleges, de gemeenteraden en Provinciale Staten over hoe de milieukwaliteit in Nijmegen-West en Weurt verbeterd kan worden. Naar verwachting heeft dit milieuoverleg eind 2004 haar taak volbracht.

Deze aanpak sluit aan bij landelijke ontwikkelingen. Daarom is dit gebied uitgeroepen tot een van de speerpunten van het provinciale milieubeleid. Het ministerie van VROM zal het project om die reden eveneens met belangstelling volgen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met , provincie Gelderland, Roland Nordbeck, 026-3598377; gemeente Beuningen, Jolanda Bosch,
024-6780702; gemeente Nijmegen: Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380

B I J L A G E

Breed milieuoverleg Nijmegen-West en Weurt Startnotitie, 22 maart 2004

Het breed milieuoverleg voor het gebied Nijmegen-West en Weurt is een onafhankelijk overleg dat de drie betrokken overheden adviseert over het verbeteren van de milieukwaliteit in het gebied. De overheden maken op hun beurt een gezamenlijk milieubeleidskader, waarmee ze ook gezamenlijk maatregelen in dit gebied kunnen ondernemen.

Het overleg adviseert zowel de bestuurscolleges van de gemeenten Nijmegen en Beuningen en de Provincie Gelderland, als ook de gemeenteraden van Nijmegen en Beuningen en Provinciale Staten van Gelderland.

Het doel is het verbeteren van de milieukwaliteit in Nijmegen-West en Weurt, door:
- het leefklimaat in de woonwijken te beschermen en te verbeteren; - een helder en eerlijk beeld te geven over de werkelijke milieubelasting in het gebied;
- bedrijven duidelijkheid te geven over hun uitbreidingsmogelijheden binnen een bepaalde milieuruimte.

Uitgangspunten voor de commissie zijn:
- de milieudruk in de woonwijken moet omlaag; - er komen tweeduizend nieuwe woningen;
- er komt een nieuwe Waalbrug;
- de bedrijventerreinen worden verbeterd; - er komen aanpassingen bij de sluis;
- er komt een overnachtingshaven bij Weurt.

Het breed milieuoverleg bestaat uit vertegenwoordigingen van: - bewonersgroepen (Weurt plus, Vereniging Ons Waterkwartier, Wijkraad Wolfskuil, Dorpsbelang Hees);
- bedrijven (o.a. Ondernemersvereniging Noord- en Oost Kanaalhavens, West Kanaal Sluis);
- milieugroeperingen (Vereniging Stedelijk Leefmilieu en Gelderse Milieufederatie);
- een vertegenwoordiger van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Het overleg kiest een onafhankelijk voorzitter; tot de tijd dat die gevonden is levert de gemeente Nijmegen een technisch voorzitter.

In de eerste verkennende fase onderzoekt de commissie of er intern voldoende consensus is voor een gezamenlijke aanpak. Bij een positieve uitkomst zal de commissie na de zomer werken aan het advies voor de drie overheden, dat eind 2004 verwacht wordt.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht