De Unie


Nationale Nederlanden - Reorganiseren of niet?

6 april 2004 - Tijdens het periodiek overleg met ING Groep op 5 april 04 zijn wij op hoofdlijnen geïnformeerd over de laatste stand van zaken bij Nationale Nederlanden. Wij hebben begrepen dat het personeel inmiddels ook op de hoogte is gebracht van wat er nu weer te gebeuren staat.

In de afgelopen jaren is het imago en de prestatie van NN sterk onder druk komen te staan. Wat hiervan de oorzaak is, daarover zullen de meningen wel uiteenlopen. De Unie is van mening dat terugkijken op dit moment niet zoveel zin heeft. Wij zijn van mening dat we ons moeten richten op wat er nu op het personeel afkomt. Een ding staat wel als een paal boven water: het personeel van NN mag niet te dupe worden van allerlei maatregelen, zonder dat eerst aangetoond wordt welke route NN wil afleggen om de prestaties te verbeteren.

In het periodiek overleg is aangegeven dat er geen grootscheepse reorganisatie op de rol staat: daar zullen we NN wel aan houden. Daarnaast zal het huidige sociaal plan (en eventueel een nieuw sociaal plan) van toepassing moeten zijn. Verder zal de nieuwe OR zeer intensief met uw directie in overleg moeten treden, om de effecten van alle maatregelen in goede banen te leiden. De Unie heeft veel vertrouwen in de nieuwe OR en wij zullen ook regelmatig met hen bijpraten over de stand van zaken.

Beloning Buitendienst
De Unie heeft tijdens het periodiek overleg ook vragen gesteld over de nieuwe beloningsregeling voor de buitendienst van NN. Het is ons niet duidelijk of, en eventueel in welke mate de regeling conflicteert met de CAO. Wij ontvangen een exemplaar van de nieuwe regeling en zullen dit precies uitzoeken. Over de uitkomst wordt u nader geinformeerd. Overigens zal dit onderwerp ook tijdens de CAO-onderhandelingen weer aan de orde komen. Het is met name belangrijk om goede afspraken te maken over de rolverdeling tussen werkgever, vakbonden en OR: wie doet wat? Ook willen we bevorderen dat de buitendienstregelingen binnen ING op dezelfde manier worden opgezet, zodat de bijvoorbeeld de interne mobiliteit kan worden bevorderd.

Heeft u nog vragen opmerkingen of suggesties, dan houden wij ons van harte aanbevolen op inggroep@unie.nl.

Robert Schuurman
Bestuurder

dinsdag, 6 april 2004