Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland pakt veiligheid kust aan

Gedeputeerde Staten hebben besloten een ontwikkelings-perspectief op te stellen om de veiligheid van de Zuid-Hollandse kust te handhaven. De zwakke schakels in de kust zijn geïnventariseerd. In het perspectief moet staan wat er moet gebeuren om de veiligheid, ook op lange termijn, te garanderen. Ophogen van de duinen is een mogelijkheid. Ook moet zowel de natuurlijke als de culturele betekenis van de kust en de badplaatsen versterkt worden. De provincie wil de toeristische en recreatieve kant van badplaatsen en kustgebieden versterken door bijvoorbeeld de boulevards aantrekkelijker te maken. De provincie wil, voor het opstellen van het ontwikkelingsperspectief, de regionale samenwerking bevorderen met gemeenten en andere belanghebbenden.

Veranderingen in het klimaat, een stijgende zeespiegel en daling van de bodem, zullen gevolgen hebben voor een duurzame kustveiligheid in de toekomst. De komende eeuw zal de temperatuur waarschijnlijk met 1,4 tot 5,8° Celsius stijgen. De relatieve stijging van de zeespiegel en mogelijke wijziging van het stormklimaat leiden tot een verminderde veiligheid. Dat maakt nieuwe kustverdedigingstrategieën voor de komende 50 jaar noodzakelijk.

Niet alleen de kustverdediging op zich maar tevens de ruimtelijke, economische, landschappelijke en ecologische kansen en effecten voor de Hollandse kust.

"Van twee kanten neemt de druk op de kust toe. Aan de zeekant door de zeespiegelstijging en de hogere golven. Dat vraagt om veiligheid voor de lange termijn. Daarnaast vraagt de voortgaande verstedelijking van de Randstad om compensatie en ruimte voor ontspanning en rust. De kust biedt daarvoor veel mogelijkheden. Het ontwikkelingsperspectief moet de realisatie van die wensen mogelijk maken", aldus gedeputeerde water H.M.C. (Lenie) Dwarshuis - van de Beek.

Visie Hollandse Kust 2050Om de relatie tussen veiligheidsbeleid en inrichtingsmogelijkheden in beeld te brengen, hebben de provincies Zuid- en Noord Holland in 2002 de studie "Visie Hollandse Kust 2050" uitgevoerd. Uit deze studie zijn een aantal zwakke schakels naar voren gekomen. In Zuid-Holland zijn dit: de kust van Delfland bij Ter Heijde, het Flaauwe Werk op Goeree, de badplaatsen Noordwijk, Katwijk, Scheveningen en Kijkduin. In het collegewerkprogramma van de provincie Zuid-Holland is voor de periode 2004-2007 voor de uitvoering van het project Zwakke Schakels kust een totaal bedrag van 5 miljoen euro opgenomen.

Zuidholland is trekkerTijdens het op 31 januari 2003 onder voorzitterschap van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gehouden Bestuurlijk Overleg Kust is de aanpak van de zwakke schakels in de kust besproken. Deze aanpak is vastgelegd in het "Procesplan zwakke schakels in de Nederlandse kust". De staatssecretaris vraagt de provincie daarin de regie voor de planontwikkeling van de zwakke schakels op zich te nemen. Het Bestuurlijk Overleg Kust van oktober 2003 heeft de prioritaire zwakke schakels bepaald. Dit zijn zwakke schakels waarvan de veiligheid niet meer, of binnen een termijn van 20 jaar niet meer aan de veiligheidsnorm voldoet en waar belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen spelen of een versterking van de ruimtelijke kwaliteit actueel is. Provinciale Staten stemden in met het onder regie van de provincie verder uitwerken van de zwakke schakels.

Motie GelukDe verbrede aanpak van de provincie Zuid-Holland komt overeen met de motie van Tweede-Kamerlid Geluk. In de motie verzoekt de Tweede Kamer de regering samen met de provincie Zuid-Holland binnen twee jaar een verkenning op te stellen van een integrale, multifunctionele, duurzame en gefaseerde kustuitbreiding, waarbij veiligheid, nut, noodzaak, maatschappelijk draagvlak, centraal staan.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22