NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

'Zoek de winst niet in het vrijwilligerswerk!'

Vrijwilligers vormen samen met beroepskrachten en mantelzorgers onmisbare schakels in het hulpverleningsproces. Vrijwilligers in de zorgsector willen niet dat vrijwilligerswerk als voorliggende voorziening opgenomen wordt in de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. Dit is de belangrijkste uitkomst van de Invitational Conference 'De kunst van het evenwicht' die 5 april in Den Haag gehouden werd. Deze bijeenkomst over de positie van de vrijwilliger in de zorg werd georganiseerd door dertien zorgleden van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV).

Vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties, beroepskrachten in de zorg, mantelzorgers, cliënten en beleidsmakers spraken tijdens deze bijeenkomst over gemeenschappelijke verantwoordelijkheden in het zorgproces. Vooral de vrijwilligersorganisaties reageerden fel op de voorstellen van staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS). Ross wil dat mensen vooral eerst een beroep doen op familie en kennissen voordat ze voor steun bij gemeenten aankloppen. De vrijwilligersorganisaties zien dit als onmogelijk en ook ongepast. Door meer dan 240.000 vrijwilligers wordt reeds hulp geboden in de thuissituatie en 2,4 miljoen mantelzorgers zijn dagelijks bezig met de verzorging van hun naasten. Het staat voor de aanwezigen vast dat, gezien de huidige ondersteuningsstructuur, hier geen winst te halen valt. De rek is eruit.
Dhr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, benadrukte in zijn inleiding dat vrijwilligers vervangers van de mantelzorg kunnen zijn maar niet van de beroepsmatige thuiszorg. Bij mantelzorgers in de vergrijzende samenleving moet men bedenken dat het vooral gaat om zestigers en zeventigers die voor hun ouders van negentig zorgen. Een beeld dat in de politiek vaak vergeten wordt.

Vereniging NOV
Ruim vier miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk. Onze hele samenleving profiteert daarvan. Wie zich vrijwillig inzet, verdient professionele aandacht en ondersteuning. Vereniging NOV is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland. Vereniging NOV kent het veld door en door, behartigt de belangen van vrijwilligers en vertegenwoordigt de sector in binnen- en buitenland. Tot het netwerk Zorg behoren de volgende organisaties: het Leger des Heils, Landelijke Vereniging Coördinatoren Vrijwilligerswerk, Stichting Vriendendiensten Nederland, Unie Van Vrijwilligers, Vereniging Humanitas, Xzorg-Vereniging van Steunpunten Mantelzorg, Organisaties voor Vrijwillige Thuishulp en Buddyorganisaties, Johanitter Hulpverlening, Vrijwilligers Terminale Zorg, Nederlandse Patiënten Vereniging, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Samenwerkende Vrijwillige Hulpdiensten, Samen op Weg-Kerken.

Meer informatie staat ook op www.nov.nl

////////////////////////////Eindebericht////////////////////////////// ////Meer informatie over het statement 'De kunst van het evenwicht' verstrekt Nienke van Helden, hoofd Communicatie 030-750 90 30 of nvhelden@civiq.nl


06 apr 04 16:14