Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 6 april 2004

OW - 6332 Beleidsplan openbare verlichting
Het college heeft ingestemd met het beleidsplan "Openbare Verlichting". Het bestaande plan uit 1996 is geactualiseerd tot en met 2007, met een doorkijk naar 2012. In de geactualiseerde versie worden kaders aangegeven waaraan de openbare verlichting op grond van de laatste ontwikkelingen dient te voldoen. Daarbij wordt gekeken naar sociale veiligheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Voor geconstateerde knelpunten op sommige plaatsen, zoals bijvoorbeeld een te laag verlichtingsniveau, inefficiënte en verouderde verlichtingsarmaturen en achterstand bij het vervangen van verouderde lichtpuntcombinaties, is een vervangingsprogramma tot en met 2007 opgesteld. De totaalkosten t/m 2007 bedragen E 2.494.500,-- Voor de periode 2008 t/m 2012 worden de totaalkosten begroot op E 3.211.500,--

SO - 20320 Herontwikkeling Patronaatsgebouw Sittarderweg 143 - 145 In zijn vergadering van 6 april heeft het college de herontwikkeling van het Patronaatsgebouw aan de Sittarderweg besproken. Op dit moment is het gebouw er slecht aan toe. Het college vindt het belangrijk dit bekende monument voor Heerlen te behouden en is daarom voorstander van een revitalisering van het gebouw op korte termijn. Het college juicht een verbouwing en weer ingebruikname van het Patronaat voor culturele activiteiten dan ook toe. Qua culturele infrastructuur ziet het college dit pand als een welkome aanwinst voor amateur, semi-professionele theaterproducties en kleine professionele producties. Met name muziekverenigingen, amateurtoneel, jazz, blues, cabaret en experimenteel theater kunnen potentiële gebruikers zijn van het gebouw. In Heerlen en de rest van Parkstad Limburg is nadrukkelijk behoefte aan een goed geoutilleerde zaal voor deze doelgroepen van 250 tot 300 stoelen. Daarnaast kunnen er activiteiten plaatsvinden van verenigingen, clubs etc. uit de GMS (Grasbroek, Musschemig, Schandelen) -buurt die nu een gebrek hebben aan geschikte ruimte. Ontwikkeling van het Patronaat in deze zin vindt het college belangrijk voor het creëren van een uitgebreide en gevarieerde vrije culturele sector in Heerlen. Door de herontwikkeling van het Patronaatsgebouw wordt bovendien een belangrijke kwaliteitsimpuls gegeven aan de stedenbouwkundige kwaliteit van het GMS-gebied.

Het college heeft daarom besloten om het voorlopig ontwerp voor de herontwikkeling van het Patronaatsgebouw aan de Sittarderweg van TU Eindhoven en Qbbf Architecten uit te laten werken in een definitief ontwerp. In de komende maanden wordt het definitief ontwerp uitgewerkt, met aandacht voor een gedetailleerde investeringsbegroting inclusief eventuele dekkingsmogelijkheden vanuit subsidies en de exploitatie. Na verwachting zal het definitief ontwerp na de zomer 2004 aan het college en de raad ter besluitvorming worden voorgelegd.

SO - 5185 Nota Ruimtelijke Kwaliteit Heerlen

Zie ook persbericht
Het college heeft kennis genomen van de conceptnota Ruimtelijke Kwaliteit. In deze nota is gestreefd om binnen het beleidsveld van de ruimtelijke kwaliteit zoveel mogelijk samenhang tot stand te brengen. Samen met onder andere de eerder vastgestelde Hoogbouwnota, de nieuwe Commissie Ruimtelijk Kwaliteit, de architectuurprijsvragen voor inwoners, de Architectuurroute en het Vitruvianum heeft de gemeente Heerlen een vooruitstrevende en integrale aanpak op het gebied van Ruimtelijke Kwaliteit. De nota is opgesteld door adviesbureau Arcadis, maar burgers hebben een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de nota. Naar verwachting zal de gemeenteraad de nota in mei definitief vaststellen.

SO - 4491 Beleidsplan Vervoer Gevaarlijke Stoffen

Het college heeft het beleidsplan "Vervoer Gevaarlijke Stoffen" vastgesteld. In dit beleidsplan wordt beschreven hoe de gemeente Heerlen omgaat en om wil gaan met het transport van gevaarlijke stoffen in het kader van de externe veiligheid. Hierbij wordt gekeken naar de beheersing van de risico's voor de omgeving, het gebruik, de opslag en de productie van gevaarlijke stoffen. Ook wordt in beleidsplan stilgestaan bij de activiteiten die nog verricht moeten worden om de gewenste situatie te bereiken. De enige manier waarop gevaarlijke stoffen in Heerlen worden getransporteerd is via de weg.

SO - 6522 Sectoraal geluidsbeleid bij evenementen in de open lucht

Burgemeester en wethouders gaan akkoord met de nota 'Sectoraal Geluidsbeleid bij evenementen in de open lucht". Het beleid is tijdens een tweetal sessies besproken met bewoners van Heerlen-centrum en belanghebbenden. Naar aanleiding daarvan is de nota op onderdelen aangepast. Belangrijke wijziging is de aanpassing van het maximale toelaatbare geluidsniveau bij kermissen. Tijdens de voorjaarskermis van 2004 wordt een proef gedaan om ervaring op te doen met geluidsniveaus op de kermis. De grote geluidsproducerende attracties worden dan afgeregeld door geluidsbegrenzers. Gedurende twee dagen is de norm 85db(A) op de gevel en gedurende drie dagen 80 db(A). Door middel van de proef hopen wij aan te tonen dat de karakteristieke sfeer van de kermis ook mogelijk is bij een gevelbelasting van 80 db(A). Hiermee zou de kermis een nieuwe categorie C80 kunnen gaan vormen en wordt de categorie C85 aanzienlijk teruggebracht. Op basis van de evaluatie zal het college een besluit nemen over de nieuwe kermiscategorie. Daarnaast wordt in de samenstelling van de evenementenkalender minimaal één, maar bij voorkeur twee rustweekenden in acht genomen na een kermis.

SO - 6013 Vaststellen ontwerp Pleinenplan

Het college heeft het definitieve ontwerp voor het Pleinenplan vastgesteld. Na een voorbereiding van bijna drie jaar zijn in februari 2004 aan alle belangstellenden in hotel Coriovallum de ontwerpen gepresenteerd. Ze zijn het resultaat van langdurig overleg met vele belanghebbenden zoals bijvoorbeeld winkeliers, horecaondernemers en de kerk. Tijdens de presentatie werden de ontwerpen zeer positief ontvangen. Het plan zal in de commissie Stedelijk Beheer op 20 april behandeld worden en vervolgens in de raad op 11 mei 2004.


---- --