Gemeente Dordrecht


College stemt in met programma Oostpoort

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het programma voor het project Oostpoort. Het gaat uit van diverse vrijetijdsvoorzieningen, waaronder een megabioscoop met twaalf filmzalen, een party-centrum, een kinderspeelparadijs, klimwand, skatelane, beauty- en fitnesscenter, megastores en mogelijk een megasupermarkt.

De megastores betreffen winkels op het gebied van gezinsvermaak en buitensport, met een oppervlakte van minimaal 1.500 m2. Daarnaast biedt Oostpoort ruimte voor 300 appartementen (waaronder woon-werkeenheden), kleinschalige bedrijven en ruim 2.000 parkeerplaatsen. Ook is er ruimte voor horeca, ter ondersteuning van vrijetijdsvoorzieningen.

Megasupermarkt
Het programma voor Oostpoort biedt ruimte voor de vestiging van een megasupermarkt van 4.500 m2, mits er sprake is van 'opschaling' of verplaatsing van een bestaande supermarkt, zo is binnen de Drechtsteden afgesproken. Binnenkort wordt duidelijk of een megasupermarkt ook doorgaat! Verder is het de bedoeling om de ruïne van het historische Huis Te Merwede, die aan de grens van dit gebied ligt, beter toegankelijk en zichtbaar te maken voor publiek.

Veiligheid /milieu
Oostpoort kan alléén gerealiseerd worden als veiligheidsrisico's en gevolgen voor het milieu en verkeer aanvaardbaar zijn. Daarbij speelt de functie van de N3 als Route Vervoer van Gevaarlijke Stoffen een belangrijke rol. Het college wil eerst duidelijkheid via een Milieu Effect Rapportage (MER) en Veiligheids Effect Rapportage (VER).

De Oostpoort is het Dordtse gebied dat begrensd wordt door de rondweg N3, de Baanhoekweg en de Kerkeplaat, waar de voormalige EZH-elektriciteitscentrale stond. De kracht van de locatie ligt onder meer in de centrale ligging in de regio en de goede verkeersontsluiting.

Nog vóórdat de gemeenteraad een besluit neemt, vraagt het college advies aan de raadscommissie Ruimte en Economie, welke op 13 mei over Oostpoort praat.