Gemeente Westerveld

6-4-2004
Westerveld scherpt vergunningenbeleid aan

De gemeente gaat haar beleid op het gebied van bouw- en milieuvergunningen op onderdelen aanscherpen. Het gaat om enkele administratieve formaliteiten en verbetering van de handhaving. De gemeente heeft hiervoor begin dit jaar een aantal aanbevelingen gekregen van de inspecteur van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

Bij z?n onderzoek in december 2003 toonde de inspecteur VROM zich tevreden over de wijze waarop Westerveld vergunningen op het gebied van bouwen, milieu en brandveiligheid verleent en handhaaft. Wel had hij enkele aanbevelingen voor verbeteringen; de gemeente heeft deze inmiddels in haar beleid opgenomen.

Een deel van de verbeteringen is van organisatorische of administratieve aard, zoals de informatie-uitwisseling tussen de gemeente en de inspectie, de wijze waarop formulieren zijn opgesteld, het controleren van bouwaanvragen op alle wettelijk voorgeschreven en het inlopen van kleine achterstanden. Ook brengt de gemeente binnen haar ambtelijke organisatie een scheiding aan tussen de vergunningverleners en de handhavers. Daarnaast past de gemeente de indeling van risicocategorieën van bedrijven aan.

Wat betreft de handhaving gaat de gemeente binnenkort een onderzoek naar ondergrondse tanks starten en bedrijven aanschrijven die nog niet aan de bouwkundige eisen in hun gebruiksvergunningen hebben voldaan.

Eind 2004 komt de inspecteur weer langs voor nacontrole.