Gemeente Dordrecht


---

De Stadswerven: Levendige stadswijk aan het water

Vincent Brinkhof
Het college heeft deze week de grote lijnen voor de stedenbouwkundige opzet van De Stadswerven vastgelegd in het voorontwerp - bestemmingsplan. Hierin is ruimte gereserveerd voor ca. 1.600 woningen, 65.000 m2 voor voorzieningen en bedrijfsruimte en ongeveer
1.000 openbare parkeerplaatsen. Met een mogelijke plek voor een nieuw theater wordt het dus een levendige stadswijk aan het water.

De Stadswerven komt op de plek, waar de scheepsbouw jarenlang een belangrijke plaats innam in Dordrecht. De Stadswerven kenmerkt zich, mede door de mogelijke vestiging van een nieuw theater, door variatie van voorzieningen en woningen en binding met het water. De uitwerking heeft zich de afgelopen tijd met name toegespitst op het Energiehuis, het Watertorenterrein, Nautisch kwartier " De Stadswerf" en Theater / hotel / congrescentrum.

Het Energiehuis is één van de meest in het oog springende gebouwen in het gebied. In en om dit gebouw kan een cultureel, educatief en commercieel cluster ontstaan. Onderwijs & Welzijn beziet momenteel functies, zoals buitenschoolse opvang, huisartsenpraktijk en een basisschool op kunstzinnige basis (zgn. Kunstmagneetschool).

Met verschillende ondernemers zijn gesprekken gevoerd over herbestemming van de watertoren en het naastgelegen pompgebouw. Het college hoopt op korte termijn een overeenkomst met één van de gesprekspartners te kunnen sluiten.

Een enthousiaste werkgroep heeft een ondernemingsplan opgesteld voor het nautisch kwartier "De Stadswerf", een cluster van aansprekende bedrijvigheid op en rond het thema watersport.

Medio dit jaar moet de raad beslissen of een nieuw theater op De Stadswerven komt. Dit gebeurt in samenhang met het stedenbouwkundig plan. Er worden ook gesprekken gevoerd met geïnteresseerde ondernemers om te kijken of ook een congrescentrum / hotel in dit gebied mogelijk is.

Naast de genoemde voorzieningen, wordt deze wijk aangesloten op een ring van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) en moeten er zo'n 1.000 openbare parkeerplaatsen komen. Bovendien worden in deze nieuwe wijk naar verwachting 1.600 woningen gebouwd. Kortom: Dordrecht werkt aan een aantrekkelijke stad, voor eigen inwoners, de regio en andere bezoekers / toeristen.

Meer weten? Kijk dan vanaf vandaag ook op www.stadswerven.nl

Plankaart Stadswerven