Gemeente Den Haag

april 2004
Gemeente en corporatie tekenen overeenkomst (6 april)

Op maandag 5 april ondertekenden wethouder Hilhorst en De heer Van Geest namens woningcorporatie Staedion in aanwezigheid van minister Dekker een overeenkomst met afspraken voor de uitvoering van het door de Haagse gemeenteraad vastgestelde Wijkplan Transvaal.

Het wijkplan Transvaal is op 12 februari 2004 vastgesteld door de Haagse gemeenteraad. Het wijkplan omvat een omvangrijk pakket met maatregelen ter verbetering van het wonen, werken en verblijven in Transvaal. De komende tien jaar wordt circa 500 miljoen euro in de wijk Transvaal geïnvesteerd, een voor Nederland ongekend grote aanpak. De gemeente en corporaties hebben overeenstemming bereikt over de financiering van het tekort van 66 miljoen euro dat het herstructureringsprogramma voor Transvaal kent. Voor de verdeling van financiële tekorten in herstructureringsopgaven heeft het ministerie van VROM een handreiking gemaakt, getiteld "De kosten in beeld, de kosten verdeeld".
Op basis van deze "VROM-handreiking" zijn de partijen de volgende verdeling van kosten overeengekomen: 32 miljoen euro voor de gemeente en 34 miljoen euro voor de corporaties.
De afspraken zijn ondertekend onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad van Den Haag en de raad van Commissarissen van Staedion.

De ondertekening vindt plaats in Zorgcentrum Transvaal aan de Natalstraat. Het zorgcentrum is het eindpunt van een fietstocht die de minister samen met de wethouder en de directie van Staedion door de wijk maakte. Tijdens de fietstocht zijn verschillende projecten aan de minister getoond die de voortgang van de herstructurering in de wijk Transvaal in beeld brengen.