Gemeente Den Haag

april 2004
Straatvertegenwoordigers Laak winnen Haagse Heldenprijs 2004 (6 april)

Burgemeester Deetman heeft gisteravond de winnaar van de Haagse Heldenprijs 2004 bekend gemaakt. De straatvertegenwoordigers uit Laak Centraal kregen de meeste stemmen in de publieksstemming voor hun idee voor het verbeteren van de veiligheid in de wijk. De prijs van 5000 euro kunnen zij besteden aan het verbeteren van veiligheid in de wijk.

Een onafhankelijke jury had uit de inzendingen drie projecten genomineerd voor de prijs. Dit waren de straatvertegenwoordigers uit Laak Centraal, de winkeliers van de Frederik Hendriklaan met een portofoonproject en de Stichting Straatkunst op Scheveningen met een anti-graffitiproject. Deze projecten werden medio februari bekendgemaakt via de media. Het Haagse publiek kon vervolgens via e-mail, een postkaart of SMS een stem uitbrengen op het favoriete project.

In het discussieprogramma 'Strijd voor veiligheid' op TV West reikte burgemeester Deetman gisteravond de prijs uit. De gemeente Den Haag wil met de jaarlijkse Haagse Heldenprijs de beste ideeën voor het verbeteren van veiligheid belonen en de eigen initiatieven stimuleren. Ook wil de gemeente voorbeelden laten zien van bewoners en ondernemers die zelf verantwoordelijkheid nemen voor een veilige stad.

Straatvertegenwoordigers Laak Centraal
Volgens de straatvertegenwoordigers uit Laak Centraal zijn niet alleen de politie en gemeente verantwoordelijk voor een veilige en leefbare wijk. Bewoners kunnen een grote bijdrage leveren door hun ogen en oren goed open te houden en melding te maken van vervuiling, kapot straatmeubilair of overlast. In bijna alle straten van Laak Centraal is een straatvertegenwoordiger actief. Zij spreken bewoners aan op hun gedrag en geven zaken die niet in orde zijn door aan de gemeente en politie. Denk bijvoorbeeld aan een autowrak dat al lange tijd in de straat staat of aan onrechtmatige bewoning. Ook wanneer een oudere buurtgenoot plotseling wordt gemist, trekken de straatvertegenwoordigers aan de bel. Het initiatief van de straatvertegenwoordigers in Laak Centraal kan ook goed in andere wijken worden uitgevoerd.

Veiligheidsplan
Den Haag looft de veiligheidsprijs uit in het kader van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer een. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Het plan 'Een veilig Den Haag' is met samenwerkingspartners in de stad opgesteld en overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig