Gemeente Den Haag

april 2004
Visitatiecommissie positief over vrijwilligersorganisaties (6 april)

Instellingen voor sociaal cultureel vrijwilligerswerk moeten vanaf 2005 minimaal twintig activiteiten organiseren om in aanmerking te komen voor subsidie. Ook moeten migrantenorganisaties die zich richten op specifieke wijken of stadsdelen voortaan minimaal 50 in plaats van 35 betalende leden hebben, willen ze subsidie krijgen. Deze en andere wijzigingen stelt de visitatiecommissie sociaal cultureel vrijwilligerswerk voor. Het college van B&W heeft deze wijzigingen overgenomen en legt ze voor aan de Haagse gemeenteraad. Het vrijwilligerswerkbeleid blijft hiermee op hoofdlijnen gelijk.

Bij de behandeling van de begroting voor 2004 is, op initiatief van de D66-fractie in de gemeenteraad, afgesproken dat een visitatiecommissie nagaat in hoeverre het sociaal culturele vrijwilligerswerk in de praktijk voldoet aan de verwachtingen. Deze commissie heeft in februari en maart 2004 twintig activiteiten van de 110 gesubsidieerde organisaties bezocht. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende categorieën organisaties. Zo heeft de commissie een goede indruk gekregen van het Haagse sociaal culturele vrijwilligerswerk.

Context
De visitatiecommissie is positief over de werkwijze en de resultaten van de vrijwilligersorganisaties en ontraadt de gemeente om sociaal culturele vrijwilligersorganisaties verplicht te laten samenvoegen. Ook vindt de commissie dat de gemeentelijke doelstelling goed bij de activiteiten van de vrijwilligersorganisaties past. Belangrijk is dat de context waarin een activiteit plaatsvindt altijd wordt meegenomen bij de beoordeling van een activiteitenprogramma.

De commissie heeft een aantal kleinere wijzigingen voorgesteld in het beleid, zoals een minimum van twintig activiteiten om voor subsidie in aanmerking te komen.Deze voorwaarde kan een stimulans zijn voor organisaties om samen te werken. Ook stelt de commissie voor het aantal dagdelen dat een vrijwilligersorganisatie kosteloos gebruik maakt van een welzijnsaccommodatie, te verhogen van vier naar zes dagdelen. Beginnende organisaties krijgen een half jaar kosteloos twee dagdelen de beschikking over een ruimte in een welzijnsaccommodatie. Zo kunnen zij zich bewijzen naar de achterban en betalende leden werven. Daarnaast komt er een nieuwe normtabel voor de Haagse Onkostenvergoeding Vrijwilligerswerk (HONK) met lagere normbedragen. Daardoor kunnen de komende jaren meer vrijwilligersorganisaties met succes een verzoek indienen.