Gemeente Utrecht

Woonmallontwikkeling op bestaande woonboulevard

Naar aanleiding van de resultaten van een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek heeft het college geconcludeerd dat een woonmallontwikkeling in Utrecht mogelijk is. Deze zal moeten plaatsvinden ter plaatse van de bestaande woonboulevard Kanaleneiland. De suggestie van een woonmall ten zuiden van de A12, op Westraven, is daarmee van de baan.

Het onderzoek onderstreept dat er een nieuwe impuls nodig is voor de huidige woonboulevard. De marktruimte is hiervoor aanwezig. Zonder zo'n impuls is het risico aanwezig dat het verouderde concept (Kanaleneiland behoort tot de eerste generatie woonboulevards in Nederland) in toenemende mate de invloed ondervindt van de concurrentie op andere plekken in het land. Met alle mogelijke gevolgen van dien voor het stedelijk woondetailhandelsaanbod, de stedelijke economie en de werkgelegenheid.

Een woonmallontwikkeling op Westraven is alleen op een verantwoorde manier te realiseren als de gemeente de regie heeft, onder andere door zelf grond te verwerven. Met de huidige marktomstandigheden blijkt dit op dit moment tot te grote financiële risico's te leiden en te groot tijdverlies. Bovendien, zo concludeert het college, is de aanvankelijke steun voor een ontwikkeling in Westraven vanuit de sector niet meer aanwezig. Er heeft inmiddels een informatiemiddag plaatsgevonden, waar dit nog eens bevestigd is door de sector.

Met de keuze voor een woonmallontwikkeling op de bestaande woonboulevard komt het initiatief voor nieuwe plannen nadrukkelijk bij de marktpartijen zelf te liggen. Binnen de voorwaarden die de gemeente hiervoor binnenkort aan zal geven zijn de marktpartijen uitgenodigd om te komen tot een gezamenlijk initiatief. Een stedenbouwkundig masterplan Kanaleneiland-zuid-Westraven is nu in de maak.