Gemeente Dordrecht


Burgemeester Bandell overhandigt eerste gedragscode integriteit voor bestuurders

Tijdens de raadsvergadering van vanmiddag heeft burgemeester R.J.G. Bandell het eerste exemplaar van de gedragscode integriteit voor raadsleden, wethouders en de burgemeester van de gemeente Dordrecht uitgereikt aan raadslid mevrouw I.E. Stevens. In de gedragscode staan afspraken tussen alle bestuurders over de normen en waarden van het gemeentebestuur van Dordrecht. Zo laten de bestuurders zien aan welke regels zij zichzelf en elkaar zullen houden. De code draagt bij aan een integer en transparant stadsbestuur.

Ingrediënten
In de gedragscode staan artikelen die betrekking hebben op uiteenlopende thema's. Aan bod komen onder meer: belangenverstrengeling, informatie, attenties, bestuurlijke uitgaven en de waardigheid van het ambt. De gemeenteraad heeft de inhoud van de gedragscode in zijn vergadering van 2 maart 2004 vastgesteld. Hiermee is voldaan aan de wettelijke verplichting om een gedragscode integriteit vast te stellen. Binnenkort worden ook integriteitregels voor de ambtelijke organisatie gepresenteerd.

Eén code voor alle bestuurders
Alle bestuurders zijn gekozen of benoemd om het algemeen belang te dienen. Zij zijn er voor alle mensen. De inwoners zijn voor vele aangelegenheden afhankelijk van de gemeente. Daarom gelden voor bestuurders een groot aantal overeenkomstige normen en waarden. Inwoners mogen alle bestuurders aan deze normen en waarden houden. De Dordtse bestuurders hebben ervoor gekozen één gedragscode voor alle bestuurders vast te stellen. Hieruit blijkt dat zowel de burgemeester, de wethouders, de raadsleden als de burgerraadsleden onderdeel uitmaken van het gemeentebestuur en zich aan dezelfde afspraken houden.

Naleving
De gedragscode is een instrument waar bestuurders elkaar op aanspreken. Door elkaar in het politiek debat om verantwoording te vragen, is blijvende aandacht voor de gedragscode gewaarborgd. Dit vraagt van bestuurders een open houding en de bereidheid om elkaar recht in de ogen te durven kijken.

De gedragscode integriteit is te raadplegen via www.dordrecht.nl en ligt tijdens kantooruren ter inzage bij de raadsgriffie, Spuiweg 3-7.