Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 april 2004, no. 94

Visie voor het Viktoriakwartier gepresenteerd

Voor het gebied dat begrensd wordt door de Mathildelaan, de Vonderweg en de Gagelstraat (circa 1,5 hectare) wordt naar een nieuwe, voornamelijk culturele, invulling gezocht. Voor dit terrein, met de naam Viktoriakwartier is een gezamenlijke visie geschreven door 4 partijen (de vereniging Ventose, De Stichting Petri, woningstichting SWS en de gemeente Eindhoven). Dit stuk is door de voor-zitter van de stuurgroep, de heer C. Hinnen aangeboden aan wethouder Schreurs.

Het doel is om hier een bijzonder stukje Eindhoven te ontwikkelen. Bijzonder, omdat er niet alleen gewoond, maar ook gewerkt, gewinkeld en gerecreëerd kan worden en omdat er cultuur te vinden is. In die zin moet het gebied een bijdrage leveren aan het door Eindhoven gewenste imago: een moderne stad, die nieuwe functies als de creatieve industrie onderbrengt in herontwikkelde industriële gebouwen. Voor de culturele ontwikkeling is de Stichting Petri bij dit project vanaf het begin betrokken.

Programma
Het programma, in grote lijnen geformuleerd, omvat het behoud en herstel van de woningen in het Ventosegebouw, de ontwikkeling van het Petri-complex (2000 m2 woonruimte, 2000 m2 ateliers, 1000 m2 culture ruimte), de toevoeging van een nieuwbouwprogramma van in totaal 45.000 m2, een gedifferentieerd woningaanbod van lofts, appartementen, stadswoningen en cascos in verschillende prijscategorieën en een ondergrondse parkeeroplossing.

Themas
Voor het nieuwe stuk stad zijn themas ontwikkeld. Deze themas Openbaar en opzienbarend, Verbonden met het verleden, Ontmoeten, Voortdurend veranderend, Multifunctioneel, Echt Eindhovens Stedelijk, Open en gesloten en Aangeboren aantrekkelijk moeten richtinggevend zijn bij de verdere ontwikkeling.

Het proces
Om zichtbaar te maken wat er mogelijk is op dit terrein wordt voor een groter gebied een masterplan gemaakt. Van dit gebied maakt ook het Viktoriakwartier deel uit. De planning van het project Viktoriakwartier is dat in de loop van 2006 gestart kan worden met de realisatie.

© 2004 Gemeente Eindhoven