Provincie Noord-Holland

Nieuwe voorzitter Nationaal Landschap Noord-Hollands Midden in oprichting

Nieuwe voorzitter Nationaal Landschap Noord-Hollands Midden in oprichting
Met ingang van 17 februari is Jan Fokkens door gedeputeerde staten van Noord-Holland benoemd tot onafhankelijk voorzitter van het Nationaal Landschap Noord-Hollands Midden in oprichting. Hij heeft tot taak om in overleg tussen vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, gemeenten, natuurbeheerders, WLTO en Hoogheemraadschap de oprichting van een Stichting Nationaal Landschap voor te bereiden. Het Nationaal Landschap wil zich richten op verbetering van het beheer van het cultuurlandschap door afstemming van plannen, bundeling van geldstromen en verwerving van extra gelden.
Voor de aanloop naar de vorming van een bestuur van het Nationaal Landschap is er een stuurgroep gevormd waarin alle genoemde organisaties zijn vertegenwoordigd. De stuurgroep staat onder leiding van de heer Fokkens. De stuurgroep gaat nog dit jaar aan de slag met het opstellen van uitvoeringsplannen voor de verschillende deelgebieden van het Nationaal Landschap. De komende weken staan vooral in het licht van de nota Ruimte, waarin Noord-Holland Midden naar verwachting aangewezen wordt als Nationaal Landschap.
De heer Fokkens is aangesteld als onafhankelijk voorzitter wegens zijn bestuurlijke ervaring op het gebied van natuur en landschap. Hij was gedeputeerde voor de PvdA in Gelderland, burgemeester van Doetinchem en heeft tal van functies bij natuur- en landschapsorganisaties gehad, onder andere het voorzitterschap van de Stichting Natuur en Milieu.

Elly Klut 6 april 2004