Provincie Noord-Holland

Roerend monumentenbeleid nu ook voldoende ingevuld

De aanbevelingen die de Commissie Beleidsevaluatie (CBE) van de provincie Noord-Holland over het monumenten- en archeologiebeleid heeft gedaan, hebben er ondermeer toe geleid dat bepaalde beleidsonderdelen, zoals het roerend monumentenbeleid en archeologie, meer vorm hebben gekregen. Dit concluderen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) vandaag naar aanleiding van de nota meta-evaluatie monumenten- en archeologie 1997-2002 waarin staat hoe de aangegeven verbeterpunten opgepakt zijn. Op 17 februari 2003 is de "Beleidsevaluatie Monumenten- en Archeologiebeleid 1997-2002" aan Provinciale Staten aangeboden. Bureau Deloitte & Touche dat het evaluatie-onderzoek in opdracht van Provinciale Staten uitvoerde concludeerde onder andere dat "zonder overdrijven kan worden gesteld dat de provincie Noord-Holland al lange tijd voorop loopt met haar monumenten- en archeologiebeleid. Al meer dan 20 jaar krijgt dit beleidsterrein expliciete aandacht en ook bij de instanties buiten de provincie staat Noord-Holland nog altijd als vooroplopend bekend". De Commissie Beleidsevaluatie gaf destijds ook een aantal verbeterpunten aan. Zo verzocht zij ondermeer meer aandacht te geven aan enkele "witte vlekken" in het beleid. In dat kader zijn een aantal zaken opgepakt.


* Het roerend monumentenbeleid heeft vanaf 2002 meer vorm gekregen. Subsidie werd verleend aan de realisatie van een restauratiewerf in Den Helder, de restauratie van een antieke Texelse Blazer, aanpassing van de restauratiewerkplaats van de Stichting Museumstoomtram Hoorn- Enkhuizen en de restauratiewerkplaats bij Kringwetboerderij De Zeehoeve in Diemen.


* Op het gebied van archeologie is de afgelopen periode stevig ingezet op de totstandkoming van behoud- en beheersprogrammas voor archeologisch waardevolle gebieden.

* Ook aan de historische geografie wordt veel waarde gehecht: deze belangrijke cultuurhistorische discipline krijgt uitgebreid aandacht op de Cultuurhistorische Waardenkaart. Bovendien is begin 2004 het tweede gedeelte van de Noorder IJ- en Zeedijken op de provinciale monumentenlijst gezet.

* In de nieuwe Cultuurnota 2005-2008 zal de provincie Noord-Holland steven naar een betere integratie van cultuurhistorisch beleid en landschapsbeleid.

* Voor wat betreft de molens wordt doorgegaan met het verlenen van maal- en draaipremies.

De CBE gaf aan ook dat de samenhang tussen de uitvoeringsorganisaties bevorderd moest worden en de meerwaarde van deze instellingen vastgesteld moeten worden. Om hier op in te spelen is in de ontwerp Cultuurnota 2005-2008 aangekondigd dat de provincie Noord-Holland streeft naar een Erfgoedhuis Noord-Holland, waarin alle betrokken instellingen zoveel mogelijk samenwerken. Uiteraard moeten Provinciale Staten nog met dit voornemen instemmen.
De CBE adviseerde verder de schotten tussen de provinciale afdelingen af te breken. In de afgelopen periode is vanuit de sector cultuurhistorie veel capaciteit gestoken in integratie van cultuurhistorie in ruimtelijk beleid. Ook op het gebied van Stedelijke Vernieuwing en bij de Agenda Recreatie en Toerisme heeft cultuurhistorie een volwaardige plek gekregen. Ook is op verzoek van de CBE de externe communicatie en PR op het gebied van cultuurhistorie geĂŻntensiveerd.

Marieke Ottevanger 6 april 2004