Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 6 april 2004


PvdA: Verbod op nederwiet vergroot risico voor de volksgezondheid


De PvdA is tegen een verbod op de verkoop van nederwiet. Naar aanleiding van de jaarlijkse Drugsmonitor van het Trimbosinstituut, waaruit blijkt dat het THC-gehalte de laatste jaren is gestegen van 9 naar 15 %, overweegt nu het kabinet een dergelijk verbod. Zij beschouwt nederwiet als een harddrug. In dat geval zullen de coffeeshops geen nederwiet meer mogen verkopen.


De PvdA verwacht niet dat zo'n verbod de consumptie van nederwiet zal doen afnemen: de verkoop daarvan zal erdoor in het illegale circuit belanden. Daardoor zal het kwaliteitstoezicht op de samenstelling van cannabis, waaronder het THC-gehalte en het gebruik van pesticiden ontbreken en lopen de gebruikers ernstige gezondheidsrisico's. Zij worden immers gedwongen hun nederwiet te halen bij een dealer, waardoor zij eerder in aanraking komen met harddrugs zoals cocaïne, heroïne en XTC.


De PvdA erkent de gezondheidsproblemen waaraan gebruikers van cannabis bloot kunnen staan. En pleit daarom al jaren voor regulering van de totale softdrugketen, voor de teelt, de handel en verkoop. Dat biedt immers de mogelijkheid om de nederwiet te controleren.
Door deze regulering wordt een goede balans gevonden tussen de kwaliteit van nederwiet en de risico's voor de volksgezondheid. Daarbij komt dat de inkomsten uit belastingen (accijnsheffing en BTW), voortkomend uit regulering van de softdrugketen, intensivering van preventie en voorlichting mogelijk maken. Ook kan hiermee een bijdrage geleverd worden aan het terugdringen van de criminaliteit. Handhavinginspanningen kunnen dan gericht aangewend worden voor de illegale praktijken.


Op lokaal niveau, zoals in Amsterdam en Rotterdam, heeft de PvdA al initiatieven ontwikkeld om langs de lijn van regulering/normalisering de achterdeurproblematiek aan te pakken. In lijn hiermee presenteert de PvdA-fractie van de Tweede Kamer donderdag 8 april haar plannen om te komen tot normalisering van de softdrugsmarkt.


Voor nadere informatie: Nebahat Albayrak 06-18305777


* Bezoek ook onze website www.pvda.nl


PvdA-voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

---- --