Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haverkamp over het staken van steun aan fraudepolitie van Indonesië

Beantwoording kamervragen Haverkamp over het staken van steun aan fraudepolitie van Indonesië

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

5 april 2004

Behandeldd

H.J. Kouwen

Kenmerk

DAO/242/04

Telefoon

070 348 6394

Blad


1/3

Fax

070 348 5323

Bijlage


1

E-Mail

Jetty.kouwen@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid

Haverkamp over het staken van steun aan fraudepolitie van Indonesië

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Haverkamp over het staken van steun aan fraudepolitie van Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 23 maart 2004 met kenmerk 2030411160.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwer-king, op vragen van het lid Haverkamp over het staken van steun aan fraudepolitie van Indonesië

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel "Steun fraudepolitie Indonesië gestaakt"? )

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven welke redenen ten grondslag lagen aan het staken van de steun aan 'Indonesia Corruption Watch'?

Antwoord

De steun aan Indonesia Corruption Watch (ICW) is niet gestaakt. Nederland heeft de organisatie aanvankelijk rechtstreeks gesteund. Begin 2003 is echter besloten Indonesische NGO's die werkzaam zijn op het gebied van goed bestuur niet langer afzonderlijk te financieren, maar via het Partnership for Governance Reform. Dit om dubbele ondersteuning van Indonesische organisaties te voorkomen. Genoemd partnerschap is een samenwerkingsverband tussen Indonesische autoriteiten, academici, civil society, bedrijfsleven en donoren, dat zich richt op ondersteuning en facilitering van hervormingen in brede zin. Met een bijdrage van $ 11 miljoen sinds 2001 is Nederland de grootste donor van dit samenwerkingsverband. Momenteel ondersteunt het partnerschap drie lopende projecten van ICW. De bewering over stopzetting van de steun berust dus op een misverstand.

Vraag 3

Op welke wijze steunt de Nederlandse regering op dit moment de Indonesische regering in haar strijd tegen de corruptie, en kunt u aangeven of u voornemens bent deze steun te continueren?

Antwoord

Nederland ondersteunt in Indonesië een relatief groot aantal anticorruptie-activiteiten, zowel direct als indirect. Deze steun zal worden voortgezet en waar nodig worden aangepast aan de ontwikkelingen in Indonesië. Aan de corruptiebestrijding draagt ons land onder meer bij via genoemd Partnership for Governance Reform. De steun voor de activiteiten van ICW is daarvan een onderdeel.

Recent, in oktober vorig jaar, hebben het Partnership for Governance Reform en de gematigde moslimorganisaties Nahdlatul Ulama (NU) en Muhammadiyah een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend over samenwerking in de strijd tegen corruptie en oprichting van de Nationale Beweging tegen Corruptie. NU claimt een ledental van circa 40 miljoen, terwijl Muhammadiyah zijn aanhang op 30 miljoen schat. Beide zijn organisaties van aanzienlijk politiek gewicht. Over de inmiddels ontplooide activiteiten onder het MoU informeerde ik de Kamer in mijn brief van 15 maart 2004 (TK 26049, nr. 43).

Daarnaast ondersteunt en begeleidt Nederland via het partnerschap en het Nederlandse technische assistentie programma bij het IMF de eerste stappen van de onlangs ingestelde Indonesische Anticorruptie Commissie. Ook de medio 2004 te starten anticorruptie-rechtbank wordt via deze kanalen ondersteund.

Meer in algemene zin zet Nederland in Indonesië in op hervormingen in den brede, zoals democratisering en hervorming van de juridische sector, essentiële voorwaarden voor een succesvolle strijd tegen corruptie. ICW is in dit verband een belangrijke organisatie, maar slechts één van de spelers in deze strijd.

De Telegraaf, 19 maart jl.