Provincie Overijssel

Kop van Overijssel krijgt 'natuurvriendelijke' oevers

De provincie Overijssel gaat op vier plaatsen in de Kop van Overijssel de huidige beschoeiing vervangen door natuurvriendelijke oevers. Het gaat hier om drie locaties langs de provinciale vaarweg Steenwijk - de Linde en één langs de provinciale vaarweg Mr. H.P. Homansluis - Ossenzijlersloot, beter bekent als De Linde. De werkzaamheden starten in het najaar van 2004 en zullen naar verwachting een jaar duren.

Het eindresultaat is een natuurvriendelijke oeverbeschermingsconstructie met een totale lengte van ongeveer 2200 meter, die (milieu)technisch en ecologisch een verbetering voor de (leef)omgeving betekent. De natuurvriendelijke oever is 2,5 meter breed en bestaat uit een flauw talud, waarvan de beschoeiing onder de waterlijn staat. Hierdoor kunnen alle dieren makkelijk uittreden en vogels en otters goed nestelen aan de waterkant. Daarnaast kunnen, door deze oeverstrook, de dieren die leven in nationaal park 'De Weerribben' en natuurgebied 'Rottige Meenthe' de oversteek naar de verschillende gebieden makkelijker maken. Met het verwijderen van de huidige hoge, houten beschoeiing en het aanleggen van een natuurvriendelijke oever wordt een belangrijke barrière weggenomen. Daarnaast heeft de natuurvriendelijke oever een grotere duurzaamheid dan de huidige hoge beschoeiing.

De totale kosten van het project bedragen ruim een half miljoen euro. Voor de financiering hebben de provincie Overijssel (bijna 200 duizend euro) het ministerie van LNV (bijna 200 duizend euro) en de Europese Unie (ruim 146 duizend euro) geld beschikbaar gesteld.

Nadere informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Meer weten, ga naar de pagina over natuurvriendelijke oevers. © 2004 Provincie Overijssel