Provincie Overijssel

Plattelandstoerisme krijgt nieuwe impuls

Het platteland in de oostelijke regio van Nederland moet aantrekkelijker gemaakt worden voor de (internationale) toerist. Toerisme is een kansrijke vorm van plattelandsvernieuwing die goed aansluit op de trends in de markt. Belangrijk kernpunt is dat belemmeringen voor ondernemers, zoals onduidelijke wet- en regelgeving, worden opgeheven. Voor een deel kan de provincie hier een rol in spelen. Veel hangt echter af van het rijk. De ontwikkeling van een Plattelandsmagazine voor Oost-Nederland is één van de projecten die in dit plan wordt genoemd.

Plattelandstoerisme gaat over het gebruik van het platteland als recreatieruimte voor de toerist. Meer toerisme betekent ook meer economische activiteit in de regio. Naast eigen activiteiten van de provincies, zoals het zorgen voor een goede afstemming tussen het beleid van de gemeenten voor wat betreft wet- en regelgeving, worden ook van de regio's initiatieven verwacht.

De beide provincies nodigen de regio's -gemeenten, belangenorganisaties, ondernemers, boeren en burgers- uit om samen met aansprekende projecten te komen. Het gaat vooral om innovatieve producten waarbij regionale aspecten een grote rol spelen. Spreiding en differentiatie in het aanbod spelen een belangrijke rol waarbij behoud van kwaliteit, benutten van de streekcultuur en een vitaal platteland kernbegrippen zijn. Bij plattelandstoerisme staat volgens GS de sfeer van het platteland centraal.

De Regionale Bureaus voor Toerisme (RBT) staan centraal bij de regionale samenwerking, productontwikkeling en marketing. Ze worden daarbij ondersteund door het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT). Dit bureau neemt de (internationale) marketing voor haar rekening. Financiering van projecten vindt plaats vanuit bestaande Europese, rijks en provinciale subsidieregelingen.

© 2004 Provincie Overijssel