Gemeente Voorburg-Leidschendam


Raad Leidschendam-Voorburg organiseert Jongerengemeenteraad

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 31 maart 2004
---

Op dinsdag 6 april kunnen jongeren in de gemeente Leidschendam-Voorburg hun stem laten horen. Op die dag organiseert de Werkgroep Jongeren van de raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) een Jongerengemeenteraad. In deze raad debatteren 35 jonge raadsleden, onderverdeeld in zeven fracties, over tien verschillende projecten die door bijna 50 jongeren zelf zijn aangedragen. Voor de uitvoering van het winnende project is een bedrag van 10.000 uitgetrokken.

Werkgroep jongeren
Om jongeren in de gemeente Leidschendam-Voorburg meer te betrekken bij de lokale politiek, heeft de raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) de Werkgroep Jongeren opgericht. Deze werkgroep, die bestaat uit zeven raadsleden en twaalf tot veertien jongeren, komt eenmaal per maand bij elkaar om te praten over beleidsonderwerpen die met jongeren te maken hebben. In de afgelopen tijd zijn al verschillende dingen tot stand gebracht en is er een wisselwerking ontstaan tussen raadsleden en jongeren. Op dit moment is de werkgroep druk bezig met de organisatie van de Jongerengemeenteraad.

Jongerengemeenteraad
Voor de Jongerengemeenteraad heeft de werkgroep alle middelbare scholen in de gemeente Leidschendam-Voorburg benaderd met de vraag of zij leerlingen tussen de 12 en 20 jaar enthousiast willen maken om aan dit evenement deel te nemen. In totaal zijn ongeveer 45 jongeren aangemeld waaruit de werkgroep 35 leerlingen heeft geselecteerd. Iedere school mocht ook één of meerdere projectvoorstellen doen die vervolgens in de jongerenraad besproken worden. Ook konden jongeren via de jongerensite van de gemeente www.younglevel.nl projecten aandragen. Op 6 april zullen uiteindelijk tien projecten de revue passeren. Ze hebben klinkende namen zoals Climb and Chill, Free-Travel-Try-Out, Gamecity, Happy travel en The Galic Blast. Alle projecten zijn te vinden op de jongerensite.

De deelnemende leerlingen worden op de dag zelf officieel geïnstalleerd door de
burgemeester en vervolgens willekeurig onderverdeeld in zeven verschillende politieke partijen van ieder vijf raadsleden. Tijdens het ochtendgedeelte worden de fracties begeleid door een raadslid. Deze geeft uitleg over de wijze waarop een fractie functioneert en hoe het besluitvormingsproces in de raad verloopt. Daarbij komen begrippen als moties en amendementen aan de orde. Daarnaast moeten de fracties een fractievoorzitter kiezen, die als woordvoerder gaat optreden in de Jongerengemeenteraad. Na deze grondige voorbereiding zullen de jongeren, onder leiding van de burgemeester door meerderheid van stemmen bepalen welk project uiteindelijk wordt uitgevoerd. De echte gemeenteraad zal diezelfde avond het gekozen project bekrachtigen.

Persbijeenkomst
Aan het einde van de dag wordt om 17.00 uur een persbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst heeft de pers de mogelijkheid om met een aantal jongeren te praten over hun bevindingen van de dag. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Zowel de Jongerengemeenteraad als de persbijeenkomst vinden plaats in Huize Swaensteyn aan de Herenstraat 72-74 in Voorburg.