Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)
Neude 29 bis, Utrecht
Postbus 1335, 3500 BH Utrecht
Telefoon: 030-231 64 64
Fax: 030-234 21 19
E-mail: lsvb@lsvb.nl
Internet : www.lsvb.nl

Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

LSVb: PvdA verraadt studenten

Utrecht 5 april 2004 - Tijdens de behandeling van het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) in de Tweede Kamer vandaag, heeft de Partij van de Arbeid een motie ingediend die collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort voor alle opleidingen in het hoger onderwijs mogelijk moet maken. De PvdA gaat hiermee veel verder dan VVD-staatssecretaris Nijs van onderwijs die in het HOOP laat weten het voorlopig bij 'een experiment' te willen houden. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) constateert dat de PvdA 180 graden is gedraaid. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Het voelt als verraad. De PvdA stond altijd voor 'goed onderwijs voor velen'. Daar is vandaag een einde aangekomen, dat is duidelijk."

Het debat had een opmerkelijk verloop, aangezien niet staatssecretaris Nijs maar juist de PvdA de meest radicale plannen presenteerde. Aansluitend bij een artikel van PvdA-kamerleden Tichelaar en Van Dam in de Volkskrant van 10 maart jongstleden, pleitte vandaag de PvdA voor volledige marktwerking in het hoger onderwijs, waarbij instellingen zélf de hoogte van het collegegeld kunnen vaststellen. Studenten zouden (gedeeltelijk) gecompenseerd kunnen worden via de studiefinanciering. Van Eijk: "We voelen ons verraden door de PvdA. In oktober hebben we samen met de PvdA en Groen Links nog een voorstel gedaan om het collegegeld af te schaffen. Die belofte is niets waard gebleken." VVD en LPF lijken de motie van de PvdA bij voorbaat te steunen, waardoor dit doemscenario op een kamermeerderheid kan rekenen. In het nieuwe voorstel kan volgens de LSVb de kwaliteit en de onafhankelijkheid van het hoger onderwijs niet meer gewaarborgd worden. Bovendien ontstaat op deze manier een ongewenst kwaliteitsverschil tussen topopleidingen en middelmaat.

CDA-kamerlid Cisca Joldersma sprak zich wél duidelijk uit tegen de motie van de PvdA. Toen staatssecretaris Nijs de PvdA-motie omarmde en haar 'historisch' noemde, verwees Joldersma naar het regeerakkoord waarin enkel wordt gesproken over 'experimenten' met selectie en collegegelddifferentiatie. Nijs weigerde echter om de motie te ontraden. De LSVb voelt zich in de steek gelaten door de PvdA. Van Eijk: "De PvdA kan niet meer met droge ogen beweren dat de toegankelijkheid van hoger onderwijs voorop staat. Het wordt tijd dat de PvdA zich realiseert dat niet alle vernieuwing een vooruitgang is. Er is bovendien niets ouderwets aan 'toegankelijk onderwijs'."