Vendex KBB NV

i
T

E R S B E R I C H
P Amsterdam, 6 april 2004

JAARCIJFERS VENDEX KBB 2003/04

· Recessie zet omzet en resultaat onder druk in tweede halfjaar

· Resultaat Fashion teleurstellend

· Concernresultaat sterk beïnvloed door herstructureringslast V&D

Koninklijke Vendex KBB heeft een wisselvallig jaar achter de rug. Het eerste halfjaar was goed, ondanks de afnemende consumentenbestedingen in alle landen waar het concern actief is. Vijf van de zes business units boekten in die periode hogere omzetten en betere resultaten. In de tweede helft van het verslagjaar werd de gang van zaken sterk beïnvloed door de recessie.

Per saldo slaagden HEMA en Doe-Het-Zelf erin de goede prestaties van het vorige boekjaar te overtreffen. Het resultaat van de Bijenkorf en Consumentenelektronica bleef op, respectievelijk licht onder het niveau van het jaar ervoor. Voor Fashion (met name M&S) waren de marktomstandigheden in het tweede halfjaar slecht; na een uitstekend eerste halfjaar kwam het resultaat onder druk te staan. V&D leed een aanzienlijk verlies en drukte daarmee een zwaar stempel op het concernresultaat.

Het operationele bedrijfsresultaat ( 73 miljoen) bleef sterk achter bij dat van vorig boekjaar ( 138 miljoen). De nettowinst kwam uit op 9 miljoen (vorig boekjaar: 202 miljoen). De netto-concernomzet van de voortgezette activiteiten steeg 3% tot 4,45 miljard. Deze stijging is geheel te danken aan acquisities (de doe-het-zelfketen Leroy Merlin in België). Zonder het effect van overnames was er geen sprake van groei. Het aantal winkels nam met bijna honderd toe tot 1.766 in zeven landen. Het aantal medewerkers daalde licht tot circa 43.400.

NETTO-OMZET EN OPERATIONEEL DETAILHANDELSRESULTAAT (voortgezette activiteiten)

Netto-omzet Operationeel Rendement operationeel detailhandelsresultaat detailhandelsvermogen (in procenten)

(x miljoen) 2003/04 2002/03* 2003/04 2002/03 2003/04 2002/03

HEMA 918 911 39 37 32 29 V&D 812 855 ­ 39 ­ 11 - 88 - 33 Herstructureringslast V&D ­ 80 ­ 48 de Bijenkorf 399 389 2 2 3 2 Doe-Het-Zelf 1.220 1.063 82 78 21 26 Fashion 457 456 35 46 31 46 Consumentenelektronica 603 615 17 25 19 34 Overige activiteiten / holding 42 38 ­ 19 ­ 31

Totaal 4.451 4.327 37 98 Intern verhuurresultaat 36 40

Operationeel bedrijfsresultaat 73 138 5 11


* Aangepast voor vergelijkingsdoeleinden (zie pagina 7)

Public relations Investor relations Peter van Bakkum, tel. 020 - 5490 432 Marius Zomer, tel. 020 - 5490 509

Marktomstandigheden
In de Nederlandse non-fooddetailhandel stonden de verkopen sinds maart 2003 onder druk. Met name in de voor het concern belangrijke bovenkledingsector werden aanzienlijke omzetdalingen geregistreerd. In het tweede en derde kwartaal speelde bovendien het langdurige zomerweer de detailhandel parten; veel consumenten meden de winkels in de binnensteden. Het warme najaar was voor het kledingsegment de opmaat naar een mislukt winterseizoen. Een vroeg ingezette uitverkoop met scherpe afprijzingen was daarvan het gevolg. Ook in andere landen waar het concern actief is, stagneerden de consumptieve bestedingen. Met name in Duitsland waren de marktomstandigheden slecht.

De conjuncturele achteruitgang en de daling van de consumentenbestedingen beïnvloedden in de loop van het jaar steeds meer de gang van zaken van het concern. Het per saldo matige omzetverloop is terug te vinden in de ontwikkeling van de resultaten. Niettemin zijn er ook lichtpunten. De meeste winkelformules versterkten hun marktposities, hadden hun kosten goed onder controle en eindigden het jaar met gezonde voorraden.

HEMA
HEMA liet voor het zesde achtereenvolgende jaar een stijging van het resultaat zien. Het operationele detailhandelsresultaat nam ruim 5% toe. Het resultaat werd negatief beïnvloed door de aanloopverliezen in Duitsland; in Nederland en met name België ging het resultaat fors omhoog. De meeste productgroepen leverden bevredigende prestaties. In België werd de expansie versneld; het aantal vestigingen steeg met 7 tot 34. In Nederland opende HEMA een achttal voornamelijk kleinere winkels. De drie testwinkels in Duitsland bleven in omzet achter bij de verwachtingen. Na een tussentijdse evaluatie hebben op onderdelen aanpassingen plaatsgevonden, die de bekendheid van zowel HEMA-formule als assortiment moeten vergroten.

V&D
Bij V&D liep het verlies sterk op. In het eerste halfjaar bleken de vorig boekjaar genomen herstelmaatregelen onvoldoende effect te sorteren. Daardoor nam het verlies in de eerste jaarhelft aanzienlijk toe en dreigde de onderneming over het hele jaar af te stevenen op een zeer groot operationeel verlies. Een drastische vernieuwd directieteam heeft in de tweede helft van het verslagjaar een groot aantal maatregelen genomen om de verliezen te stoppen en vervolgens herstel van het rendement mogelijk te maken. De maatregelen hebben er onder meer toe geleid dat het operationele verlies ( 35 miljoen in het eerste halfjaar) in het tweede halfjaar aanzienlijk kon worden teruggebracht ( 4 miljoen). Inclusief herstructureringslasten ( 80 miljoen, vorig boekjaar 48 miljoen) kwam het totale verlies uit op 119 miljoen (vorig jaar 59 miljoen). Aan het eind van het boekjaar was een kostenbesparing bereikt van ruim 50 miljoen op jaarbasis, onder meer door een aanzienlijke reductie van het aantal medewerkers. In het begin van het lopende jaar zijn vijf van de twaalf te sluiten warenhuizen dicht gegaan. Inmiddels zijn plannen voor een nieuw basisconcept uitgewerkt. De veranderingen moeten leiden tot structureel herstel van het rendement. De conceptvernieuwing wordt stap voor stap ingevoerd en zal vanaf het najaar van 2004 in de winkel zichtbaar worden.

de Bijenkorf
De Bijenkorf boekte een onveranderd resultaat. De drie modefilialen ontwikkelden zich uitstekend en boekten in een slechte markt omzetstijgingen. De nieuwe vestiging in Maastricht ging eind augustus 2003 voortvarend van start en presteert sindsdien volgens verwachting. De in 2002 geopend vestiging in Enschede blijft achter bij de verwachtingen, met name door de lange duur van de grote infrastructurele werken rondom het warenhuis. De flagship store in Amsterdam ondervond de gevolgen van de grote interne verbouwingen, de aanleg van de Noord-Zuidlijn en van het ingezakte internationale toerisme. De in mei 2003 geopende outlet store in Batavia Stad (Lelystad) is een succesvolle stap gebleken, niet alleen voor het tijdig wegwerken van overtollige voorraden, maar ook voor het efficiënter managen van afprijzingen.
---

Doe-Het-Zelf
Het resultaat van de doe-het-zelfgroep nam meer dan 5% toe. Voor ruim 1% is dat het gevolg van de overname van de activiteiten van Leroy Merlin in België, waarvan de resultaten vanaf 1 juli zijn geconsolideerd. In Nederland, waar de groei van de bestedingen in de doe-het-zelfsector tot stilstand kwam en in het vierde kwartaal voor het eerst sinds vele jaren een daling liet zien, kwam het resultaat van de grootste formule, Praxis, lager uit. Formido boekte een belangrijk hoger resultaat. In België trok Brico de stijgende lijn verder door: het resultaat steeg sterk. Door de acquisitie van de Belgische tak van Leroy Merlin (7 megastores) en van de enige Belgische megastore van Castorama en door bescheiden expansie van de bestaande formules steeg het aantal vestigingen van de groep per saldo met 11 tot 315. De nieuw verworven bouwmarkten in België worden geïntegreerd in de Brico-organisatie en zullen onder de nieuwe naam Brico Plan-it worden geëxploiteerd.

Fashion
De fashion-groep boekte een 24% lager resultaat. Deze daling komt nagenoeg geheel voor rekening van M&S, die na een uitstekend eerste halfjaar in het tweede halfjaar teleurstellend presteerde. Mede door de vroeg ingezette opruiming van de wintercollectie, kwamen marges en resultaat onder druk te staan. Een aanzienlijke daling van het jaarresultaat was het gevolg. Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het tweede halfjaar is besloten verkoopprijzen en collectie op onderdelen aan te scherpen. Het aantal winkels van M&S steeg met 32 tot 417, met name door verdere expansie in Frankrijk. Het resultaat van Hunkemöller bleef slechts licht achter bij het goede jaar 2002/03. Op een goed eerste halfjaar volgde een zwak derde kwartaal. In het vierde kwartaal wist Hunkemöller zich daarvan weer licht te herstellen. Opvallend is de gang van zaken in Duitsland, waar de formule zich tegen de sterk neerwaartse markttrend in positief bleef ontwikkelen. Het aantal winkels van Hunkemöller werd met 20 uitgebreid tot 276, vooral door expansie in Nederland, Denemarken en Frankrijk. Het resultaat van Claudia Sträter ging achteruit, maar qua rendement bleef deze formule de best presterende van het concern. Claudia Sträter zette in september een eerste stap op de Duitse markt met de opening van een winkel in Münster.

Consumentenelektronica
Het resultaat van Consumentenelektronica daalde circa 6% ten opzichte van het 'genormaliseerde' resultaat van vorig boekjaar, toen het totale resultaat sterk werd beïnvloed door een eenmalige bate ( 7 miljoen), in hoofdzaak verbandhoudend met de beëindiging van een contract voor de distributie van mobiele telefonie. De multimedia- en computerformules Dixons en Dynabyte hadden een prima jaar met hogere omzetten en een goed resultaat. Zij profiteerden van de aanhoudende vraag naar digitale fotografie, notebooks, randapparatuur en computersoftware. De aanbieders van huishoudelektronica It's, Modern Electronics en Prijstopper ondervonden de gevolgen van de slechte marktomstandigheden. Het resultaat van It's stond onder druk. Modern Electronics (inclusief Prijstopper) profiteerde van de eerder doorgevoerde herstructureringen en wist in een krimpende markt het (negatieve) resultaat fractioneel te verbeteren.

Overige activiteiten / holding
Het negatieve resultaat van 'Overige activiteiten / holding' werd aanzienlijk teruggebracht. In het resultaat is een eenmalige pensioenlast opgenomen van circa 6 miljoen in verband met de beëindiging van een concerncontract met een verzekeringsmaatschappij. Het resultaat van vorig boekjaar had voor 15 miljoen betrekking op de kosten van de herstructurering en stroomlijning van de ICT-activiteiten van het concern. De herstructurering van de ICT-activiteiten is in het boekjaar afgerond en het verlies is tot nul gereduceerd.

Het totale operationele detailhandelsresultaat liep terug van 98 miljoen naar 37 miljoen. Deze daling is in hoge mate bepaald door het sterk opgelopen verlies bij V&D. Na toevoeging van het interne verhuurresultaat ( 36 miljoen versus 40 miljoen vorig boekjaar) resteert een operationeel bedrijfsresultaat op voortgezette activiteiten van 73 miljoen (vorig boekjaar 138 miljoen).
---

Onderstaande tabel laat voor de drie business units die panden in eigendom hebben (HEMA, V&D en de Bijenkorf) de interne verhuurresultaten zien en de aansluiting van het operationele detailhandelsresultaat met het operationele bedrijfsresultaat.

(x miljoen) HEMA V&D de Bijenkorf

2003/04 2002/03 2003/04 2002/03 2003/04 2002/03

Operationeel detailhandelsresultaat 39 37 ­ 119 - 59 2 2 Intern verhuurresultaat 17 17 9 13 10 10

Operationeel bedrijfsresultaat 56 54 - 110 - 46 12 12

Winst-en-verliesrekening
In de onderstaande winst-en-verliesrekening wordt aangegeven welke elementen van belang zijn om van operationeel bedrijfsresultaat naar nettowinst te komen. Op diverse regels zijn er aanmerkelijke verschillen tussen het boekjaar 2003/04 en het voorgaande jaar 2002/03.

GECONSOLIDEERDE WINST-EN-VERLIESREKENING 2003/04 2002/03 (x miljoen, tenzij anders vermeld)

Netto-omzet 4.451 4.687*

Netto-omzet voortgezette activiteiten 4.451 4.327 * Netto-omzet niet-voortgezette activiteiten ­ 360

Operationeel bedrijfsresultaat voortgezette activiteiten 73 138 Amortisatie goodwill - 14 ­ 7 Resultaat onroerend goed 5 11

Bedrijfsresultaat voortgezette activiteiten 64 142 Bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten - 3 162

Bedrijfsresultaat totaal 61 304

Financiële baten en lasten ­ 49 ­ 49 Waardeveranderingen 0 ­ 16

Resultaat voor belastingen 12 239

Belastingen - 4 - 35 Deelnemingen 1 - 2

Nettowinst 9 202

Nettowinst per aandeel (x euro) ** 0,10 2,23 Dividend (x euro) 0,10 0,51


* Aangepast voor vergelijkingsdoeleinden (zie pagina 7)
** De per balansdatum uitstaande opties op aandelen hadden geen materieel verwateringseffect op de nettowinst per gewoon aandeel.

Amortisatie goodwill
De amortisatie van goodwill nam aanzienlijk toe. Het bedrag van vorige boekjaar ( 7 miljoen) betrof de goodwill van de overgenomen Belgische doe-het-zelfketen Brico vanaf 1 april 2002. In het bedrag van het verslagjaar ( 14 miljoen) telt Brico voor een vol jaar mee en de medio 2003 overgenomen Belgische activiteiten van Leroy Merlin voor zeven maanden.

Resultaat onroerend goed
Het resultaat op verkoop en herontwikkeling van onroerend goed kwam aanzienlijk lager uit. In het boekjaar hebben minder sale-and-lease-backtransacties plaatsgevonden dan in het vorige boekjaar.


---

Bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten
Het bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten was 3 miljoen negatief. Dit is het saldo van enerzijds een bate van 4 miljoen, onder meer als gevolg van een vrijval van een voorziening voor de in januari 2002 verkochte onderneming FAO Schwarz, en anderzijds een last van 7 miljoen wegens de afwikkeling van pensioenafspraken met een voormalige concernonderneming. In het vorige boekjaar bedroeg het resultaat 162 miljoen. Dit betrof hoofdzakelijk de boekwinst op de verkoop van zes ondernemingen aan CVC en het aan het concern toekomende resultaat van deze ondernemingen tot aan het moment van overdracht (31 juli 2002).

Financiële baten en lasten
De financieringslasten bleven onveranderd 49 miljoen. In deze post is een klein bedrag begrepen verbandhoudend met de herfinanciering van nagenoeg de gehele rentedragende schuld en de lopende korte kredietlijnen in november van 2003. De eenmalige kosten van deze herfinanciering (circa 17 miljoen) worden gedurende de looptijden van de diverse leningen ten laste van het resultaat gebracht.

Waardeveranderingen
De post Waardeveranderingen was praktisch nihil. Vorig boekjaar was er een negatief saldo van 16 miljoen als gevolg van een bijzondere waardevermindering van de concernbelangen in enkele Braziliaanse winkelcentra, die in de tweede helft van dat jaar werden verkocht.

Belastingen
De belastingdruk werd beïnvloed door een fiscale bate in verband met de afwikkeling van de liquidatie van FAO Schwarz en fiscaal niet erkende amortisatie van goodwill. In het vorige boekjaar werd de belastingdruk vooral beïnvloed door de onbelaste winst op de verkoop van zes concernondernemingen aan CVC.

Nettowinst
Veel van de hierboven genoemde mutaties zijn eenmalig en verklaren mede de aanzienlijke daling van de nettowinst ( 9 miljoen versus 202 miljoen vorig boekjaar). Per aandeel bedraagt de nettowinst 0,10 tegenover 2,23 vorig boekjaar.

Dividend
De nettowinst zal geheel aan de overige reserves worden toegevoegd. Op de preferente aandelen B wordt 8% dividend betaald. Bij goedkeuring van de jaarrekening wordt het dividend vastgesteld op 0,10 per (certificaat van) gewoon aandeel. Aangezien dit bedrag in september 2003 reeds als interim-dividend is beschikbaar gesteld, zal geen slotdividend worden uitgekeerd.

Vooruitzichten
De economische vooruitzichten zijn onzeker. De conjunctuur in met name Nederland en Duitsland vertoont nog geen tekenen van herstel. In Nederland, waar circa 82% van de concernomzet wordt gerealiseerd, nam het consumentenvertrouwen in maart dit jaar weer af na een licht herstel in het begin van het jaar. Bovendien nam de werkloosheid verder toe. Op dit moment zijn er geen signalen die wijzen op een spoedig herstel van de consumentenbestedingen.

Omdat de onzekerheid over het moment waarop een conjunctureel herstel zal intreden en de consumentenbestedingen weer zullen aantrekken aanhoudt, kan geen verantwoorde uitspraak worden gedaan over de te verwachten ontwikkeling van omzet en resultaat van het concern. De meeste winkelformules van het concern hebben sterke marktposities. Dit vormt een goede basis voor verdere groei als de economie opleeft en een kentering optreedt in de ontwikkeling van de consumentenbestedingen.

De investeringen in (im)materiële vaste activa zullen in het lopende jaar uitkomen op circa 185 miljoen, hetgeen naar verwachting geheel kan worden gefinancierd uit de kasstroom uit operationele activiteiten. Het aantal medewerkers (op basis van volledige werktijd) zal, afgezien van acquisities en/of desinvesteringen, licht stijgen als gevolg van expansie.

---

GECONSOLIDEERDE BALANS (voor winstverdeling) 31 januari 2004 31 januari 2003

(x miljoen)

Vaste activa
Immateriële vaste activa 251 187 Materiële vaste activa 1.129 1.088 Financiële vaste activa 51 55


1.431 1.330

Voorraden / vorderingen 918 866 Kortlopende schulden ­ 613 ­ 579

Operationeel werkkapitaal 305 287


1.736 1.617

Gefinancierd met:
Netto rentedragende schuld * 842 689 Voorzieningen 378 381 Groepsvermogen 516 547


* Incl. achtergestelde lening en liquide middelen 1.736 1.617

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT 2003/04 2002/03

(x miljoen)

Bedrijfsresultaat 61 304 waarvan toegerekend aan investeringsactiviteiten:
Resultaat niet-voortgezette activiteiten - 3 162

Bedrijfsresultaat voortgezette activiteiten 64 142 Afschrijvingen en amortisatie goodwill 174 147 Mutatie operationeel werkkapitaal en overige mutaties 4 31

Kasstroom uit bedrijfsoperaties voortgezette activiteiten 242 320 Financiële baten en lasten / betaalde winstbelasting - 68 ­ 76

Kasstroom uit operationele activiteiten 174 244

Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Netto-(des)investeringen vaste activa - 188 ­ 193 Netto-(des)investeringen deelnemingen - 87 162

Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Dividend en inkoop aandelen ­ 39 ­ 54 Mutaties langlopende schulden 171 ­ 150

Saldo kasstromen - 31 9

MUTATIE-OVERZICHT EIGEN VERMOGEN 2003/04 2002/03

(x miljoen)

Beginstand 1 februari 547 396

Nettowinst 9 202 Betaald dividend - 38 ­ 35 Inkoop aandelen - 1 ­ 19 Overige mutaties - 1 3

Eindstand 31 januari 516 547
---

Wijziging omzetbegrip
Door herziening van de Nederlandse richtlijnen voor de jaarverslaggeving voor de verwerking van opbrengsten (RJ 270) zijn de gepubliceerde omzetcijfers over het afgelopen en voorgaande boekjaar aangepast. De veranderingen hebben met name betrekking op enkele franchise- of concessionairsgerelateerde omzetbestanddelen en op omzet uit de verkoop van bepaalde diensten. De veranderingen hebben nauwelijks invloed op de eerder gepubliceerde stijgings- of dalingspercentages van de netto-omzet over het afgelopen boekjaar. Voor vergelijkingsdoeleinden zijn in onderstaande tabel de aangepaste kwartaalomzetten over 2003/04 en het vorige boekjaar opgenomen.
2002/03 2002/03 2002/03 2002/03 2003/04 2003/04 2003/04 2003/04 (x miljoen) I II III IV I II III IV

HEMA 216 212 235 248 219 207 244 248 V&D 200 195 222 238 201 181 217 213 de Bijenkorf 85 79 108 117 90 77 115 117 Doe-Het-Zelf 230 308 269 256 293 333 307 287 Fashion 103 123 115 115 111 129 108 109 Consumentenelektronica 132 144 150 189 136 143 142 182 Overige activiteiten 7 7 12 12 9 8 11 14 Totaal 973 1.068 1.111 1.175 1.059 1.078 1.144 1.170

OVERIGE GEGEVENS (voortgezette activiteiten) 2003/04 2002/03

Gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen (x mln.) 89,3 90,5 Netto-rentedragende schuld / EBITDAR * (rent adjusted; op 12 maands basis) 4,8x 4,3x EBITDAR * / financiële baten & lasten (rent adjusted; op 12 maands basis) 4,4x 4,6x Gearing (netto-rentedragende schuld / eigen vermogen) 164% 126% Operationele marge (operationeel bedrijfsresultaat / netto-omzet **) 1,6% 3,2% Rendement op operationeel vermogen 5,1% 10,7%


* Excl. bijzondere baten & lasten in beide boekjaren
** Aangepast voor vergelijkingsdoeleinden
31 jan. 2004 31 jan. 2003

Aantal vestigingen 1.766 1.673 Aantal medewerkers (FTE's) 26.975 27.193

FINANCIËLE AGENDA

Algemene vergadering van aandeelhouders Begin juni 2004 Resultaten 1e kwartaal 2004/05 2 juni 2004 Halfjaarbericht 2004/05 7 september 2004 Resultaten 3e kwartaal 2004/05 30 november 2004 Omzet 4e kwartaal en boekjaar 2004/05 16 februari 2005 Jaarcijfers 2004/05 5 april 2005
---