Gemeente Oosterhout

Legionella-bacterie aangetroffen in Sportcentrum Arkendonk

Vandaag is bij een routinecontrole de legionellabacterie aangetroffen in de douches van het Zwembad Arkendonk. De douches zijn gesloten, tot de legionellabacterie na controles niet meer wordt aangetroffen. Het gaat om een onschadelijke vorm, die echter de maximum toegestane hoeveelheid heeft overschreden.

De komende drie dagen worden de douches termisch gedesinfecteerd. Daarna vinden nog controles plaats. Na een paar dagen is de uitslag van deze test bekend. Afhankelijk daarvan kunnen de douches weer geopend worden. Het zwembad blijft gewoon open. De gebruikers van het zwembad zijn geïnformeerd middels een brief. De kans dat een gebruiker of medewerker ziek wordt is erg klein. Slechts een zeer beperkt aantal mensen wordt ziek na aanraking met de bacterie en de gevonden vorm in Arkendonk is niet-levensbedreigend.

Legionellapheunomie

De ziekte legionellapheunomie begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 graden Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting ligt tussen de twee en de twintig dagen. Meestal is dit vijf of zes dagen.

Mochten deze symptomen zich toch manifesteren bij gebruikers van het zwembad Arkendonk moeten zij direct contact opnemen met de huisarts en melden dat ze in aanraking zijn geweest met legionellabacteriën.

Meer informatie over de ziekte legionellapheumonie is te verkrijgen bij de GGD afdeling Infectieziektenbestrijding (076-5282352). 26/4/2004