Ingezonden persbericht


Persbericht

Embargo: dinsdag 6 april 10:00 uur

EKO-Monitor Jaarrapport 2003:

Omzet in biologische producten stijgt tot ruim 395 miljoen euro

De markt voor biologische producten is in 2003 met 5% gegroeid. Ondanks de economische recessie en de prijzenslag, heeft de biologische sector zich in 2003 goed staande gehouden. AGF blijft met 3,7% marktaandeel de belangrijkste biologische productgroep. Biologisch vlees was in 2003 met 45% verkoopstijging de grootste groeier. Nederland blijft met dit resultaat echter achter bij de internationale groei van biologische producten van 10%.

Deze cijfers en trends komen uit het EKO-Monitor Jaarrapport 2003, dat Biologica op dinsdag 6 april tijdens het EKO-Congres 'Biologisch, een markt zonder grenzen!?' naar buiten brengt. Op hetzelfde congres geeft Minister Veerman van LNV via een videoboodschap aan dat 'de politieke inzet gericht blijft op 10% biologisch areaal en 10% omzet in biologische producten in 2010. Dat zal een hele hijs worden zoals je ook ziet in Duitsland, maar we kunnen het wel benaderen'. Veerman doet deze uitspraken over de ontwikkeling van de sector op video ter ere van het afscheid van Ria Beckers als voorzitter van Biologica. Minister Veerman vindt dat de biologische landbouw een vaste plaats in het denken over een toekomstige landbouw voor Nederland heeft veroverd en dat dat voor een groot deel te danken is aan Ria Beckers, die dit politiek en maatschappelijk onvermoeibaar heeft aangekaart in haar rol als voorzitter van Biologica.

Natuurvoedingskanaal grootste omzetstijging

De omzet in biologische producten bedroeg het afgelopen jaar ¤ 395 miljoen euro. Dit totaalbedrag omvat supermarkten (¤ 182,2 miljoen), natuurvoedingskanaal (¤ 160 miljoen) en overige kanalen (¤ 52,5 miljoen). Ten opzichte van 2002 kan een groei van ruim 5% vastgesteld worden; in 2002 bedroeg de groei circa 9%. In vergelijking met 2002 valt op dat de bestedingen aan biologische voeding in het natuurvoedingskanaal in 2003 sterker gestegen zijn (10%) dan in het supermarktkanaal (1,4%). De belangrijkste verklaringen hiervoor zijn schaalvergroting, professionalisering van de winkels en nieuwe klanten via de actie 'Adopteer een Kip' van Biologica.

Flevoland koploper

In 2003 waren er 1.434 gecertificeerde biologische land- en tuinbouwbedrijven, dat is 16% meer dan in 2002. Het lijkt er op dat deze groei nu even voorbij is, omdat er zich veel minder bedrijven hebben aangemeld voor omschakeling. Net als het gangbare landbouwoppervlak in Nederland, neemt ook het totale areaal biologisch iets af (-1%). Flevoland is de provincie met de meeste biologische landbouw (7.785 hectare) en Zeeland met de minste (868 hectare).

Perspectief voor 2004

Voor 2004 wordt een aanmerkelijk grotere groei verwacht. Volgens Biologica is het met name gunstig dat de maatschappelijke organisaties hun leden vaker gaan oproepen biologisch te kopen en dat de campagne van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw sterker op de winkelvloer is gericht. Veel meer supermarkten hebben nu een groter aanbod van biologische producten dan een jaar geleden, en er staan plannen voor verdere uitbreiding op stapel. De Task Force verwacht, als onvoorziene verrassingen uitblijven, in de sectoren AGF (nu 3,7%) en vlees (nu 2%) de 5% groei doelstelling in 2005 te kunnen halen, en met zuivel (nu 2,6%) er dichtbij te komen. Voor brood (nu 1,8%) en kruidenierswaren (nu 0,9%) is een extra impuls nodig om de markt in beweging te krijgen.

Het EKO-Monitor Jaarrapport is een uitgave van Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Het rapport is samengesteld door het LEI, marktonderzoeksbureau Aurelia en Biologica op basis van data van o.a. GfK, IRI en de controleorganisatie Skal. LNV is financier van het opstellen van het cijfermateriaal.

Triodos Bank heeft de uitgave van de publieksversie 2003 mede mogelijk gemaakt. Het rapport beslaat 48 pagina's en is gratis down te loaden van internet: www.platformbiologica.nl/ekomonitor of tegen onkostenvergoeding te bestellen bij het secretariaat van Biologica, (030)-2339970 of info@platformbiologica.nl ( ¤ 5,= excl. porto). Overname van cijfers alleen o.v.v. EKO-Monitor Jaarrapport 2003/Biologica.

Einde persbericht

Meer info:

* De pers kan zich nog gratis opgeven voor het congres 'Biologisch, een markt zonder grenzen', via Secretariaat 7e EKO-congres, p/a Smink & Co, tel. 030-2819965, of e-mail: ekocongres@sminkenco.nl.
* Vragen over het EKO-Monitor Jaarrapport 2003/Biologica: Biologica, Annelijn Steenbruggen en Bert van Ruitenbeek; T: (030)-2339970, E: steenbruggen@platformbiologica.nl.