Leefbaar Utrecht

Persbericht
6 april 2004

Onderzoek naar mogelijkheden gratis Openbaar Vervoer geeft heldere antwoorden op de vragen van Leefbaar Utrecht

Op verzoek van Leefbaar Utrecht heeft het College van B&W een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het aanbieden van gratis Openbaar Vervoer in de gemeente Utrecht. Helaas wijst dit onderzoek uit dat het aanbieden van gratis Openbaar Vervoer financieel gezien onhaalbaar is. De goede benutting van het openbaar vervoer in Utrecht (meer dan 50 %) en het uitgebreide lijnennet zijn er de belangrijkste oorzaken voor dat het gratis aanbieden van OV de draagkracht van de gemeente overstijgt.

Anderhalf jaar geleden heeft de fractie van Leefbaar Utrecht het initiatiefvoorstel 'Gratis OV' ingediend bij de gemeenteraad. Via een amendement op de gemeentebegroting kwam er 90.000 euro beschikbaar voor een onderzoek.

Het initiatiefvoorstel behelsde een studie naar de voor- en nadelen van gratis openbaar vervoer voor de inwoners en ondernemers in de gemeente Utrecht. Invoeren van gratis openbaar vervoer zou bijvoorbeeld positieve effecten kunnen hebben op de bereikbaarheid van de (binnen)stad, de gemeentelijke uitgaven voor onderhoud en aanleg van autowegen, de milieusituatie in de stad en een grotere sociale reikwijdte voor de bevolking. De gebleken onhaalbaarheid van gratis OV betekent spijtig genoeg dat deze voordelen niet gerealiseerd zullen worden.

Leefbaar Utrecht is verheugd over het feit dat het uitgevoerde onderzoek laat zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om te experimenteren met de OV-tarieven ten behoeve van specifieke doelgroepen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een gereduceerd tarief voor ouderen buiten de spitstijden. Ook bieden bepaalde buslijnen mogelijkheden tot verhoging van de benutting via een aangepast tarief.

Leefbaar Utrecht zal deze experimenten van harte ondersteunen en vindt het dan ook een goede suggestie om de resterende 70.000 euro uit het onderzoeksbudget in te zetten voor de opzet en invoering van dergelijke (tarief)experimenten.

>


Leefbaar Utrecht