Provincie Overijssel

Kroonprins Willem-Alexander bezoekt Twente

Kroonprins Willem-Alexander brengt op 7 april een bezoek aan Enschede, Hengelo en Borne. Het Twentse streekbezoek zal in het teken staan van 'bouwen aan en bouwen in Twente'. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zal tevens de officiële opening van de nieuwe brouwerij van Koninklijke Grolsch N.V. verrichten.

Na ontvangst door de Overijsselse Commissaris van de Koningin, de heer Mr. G.J. Jansen, bekijkt de Prins van Oranje de heropbouw van de wijk Roombeek in Enschede. Tijdens een wandeling door het gebied, dat in 2000 werd verwoest door de vuurwerkramp, wordt de Prins geïnformeerd over de bouwplannen. Tevens heeft hij een ontmoeting met eerste bewoners van de nieuwe wijk.

In Hengelo brengt de Prins een bezoek aan Hart van Zuid, een oud industriegebied dat wordt herontwikkeld. Hengelo bezit door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog maar weinig cultureel erfgoed.

Kulturhus

In Borne bezoekt de Prins vervolgens Kulturhus De Bijenkorf. De provincie Overijssel heeft het Kulturhusbeleid aangemerkt als één van de prioriteiten in het bestuursakkoord Ruimte voor Actie. In de afgelopen periode is aan negentien gemeenten subsidie verstrekt om Kulturhusprojecten te starten. In een Kulturhus worden lokale culturele en welzijnsinstanties onder één dak samengebracht. De Bijenkorf in Borne wordt in april 2004 in gebruik genomen en is dan het grootste Kulturhus in Overijssel.

Het bezoek aan Twente wordt 's middags afgesloten met de officiële opening van de nieuwe brouwerij van Koninklijke Grolsch N.V. in Enschede. Sinds 1922 brouwt Grolsch haar bier in Groenlo en in Enschede. De historisch ontstane situatie van twee brouwerijen op 35 kilometer afstand van elkaar was om bedrijfseconomische redenen niet langer optimaal. In 1998 werd dan ook besloten tot de bouw van één nieuwe brouwerij. Het gaat met 277 miljoen euro om één van de grootste investeringsprojecten in Oost-Nederland van de afgelopen tientallen jaren.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel