Gemeente Den Haag

februari 2004
Nieuw Centrum van Den Haag krijgt steeds meer allure (02 februari)

Op 7 april 2004 organiseert de Stichting Den Haag Nieuw Centrum twee activiteiten ter ere van haar tienjarige bestaan. In de Openbare Bibliotheek naast het Haagse stadhuis openen burgemeester W.J. Deetman en stedenbouwkundige Rob Krier een overzichtstentoonstelling. Deze laat de plannen en de projecten van Den Haag Nieuw Centrum zien. Aansluitend vindt in het Danstheater een debat plaats over de rol van de overheid en de marktpartijen bij de (verdere) ontwikkelingen van Den Haag Nieuw Centrum onder leiding van Wouke van Scherrenburg.

Tien jaar geleden werd het sleutelconvenant BaNK (Babylon tot Nieuwe Kerk) door Rijk en gemeente ondertekend. Den Haag Nieuw Centrum heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de grootste en meest succesvolle sleutelprojecten van Nederland. Internationale bekendheid genieten ondermeer het stadhuis, 'de Resident', 'de Hoftoren', de 'Koningstunnel' en de verschillende overkluizingen van de Utrechtsebaan.

Tien jaar Den Haag Nieuw Centrum
De komende tien jaar staan de ontwikkelingen van Den Haag Nieuw Centrum in het teken van realisatie van een woontoren en de ministerietorens van Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties in het Wijnhavenkwartier en de vernieuwing van het stationsgebied Den Haag Nieuw Centraal. Verder wordt het gebied rond de Grote Marktstraat tot kernwinkelgebied Spuimarkt herontwikkeld en wordt het nieuwe zakencentrum in het Beatrixkwartier gerealiseerd. In oktober 2004 wordt het Souterrain (de tramtunnel), in de Grote Marktstraat geopend. Hiermee bouwt Den Haag voortvarend aan een Nieuw Centrum dat goed bereikbaar is én waar het aantrekkelijk wonen, werken en winkelen en verblijven is.

Tentoonstelling 'Den Haag Nieuw Centrum: verleden, heden en toekomst' De tentoonstelling, die van 7 t/m 30 april in de Openbare Bibliotheek aan het Spui wordt gehouden, laat de resultaten van de afgelopen tien jaar en de ontwikkelingen voor de komende tien jaar zien. De tentoonstelling is toegankelijk voor het publiek.

Op 7 april wordt de tentoonstelling geopend door burgemeester W.J. Deetman en de Oostenrijkse stedenbouwkundige Rob Krier, de bedenker van het eerste stedenbouwkundige plan voor Den Haag Nieuw Centrum. Aanvullend kunnen bezoekers in april, mei en juni een virtuele rondwandeling maken door het gebied tijdens een expositie in het Bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling in het atrium van het stadhuis.

Debat 'Stadsbestuurders, Stedenbouwers en Ontwikkelaars: vrienden of vijanden?'
De hoofdrolspelers in het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland delen veel standpunten maar staan ook vaak tegenover elkaar. Wouke van Scherrenburg maakt met de hoofdrolspelers van tien jaar geleden en nu de balans op in het jubileumdebat 'Stadsbestuurders, Stedenbouwers en Ontwikkelaars: vrienden of vijanden?' De mening van de genodigden van het debat wordt van tevoren gepeild en vormt input voor prikkelende stellingen over onderwerpen als: Wie is verantwoordelijk voor de gerealiseerde succesfactoren? Kunnen tegenvallende resultaten de overheid of de marktpartijen worden toegerekend? Is het mogelijk afspraken te maken voor de komende tien jaar stadsontwikkeling? Kortom, zijn Stadsbestuurders, Stedenbouwers en Planontwikkelaars elkaar's vrienden of vijanden?

Stichting Den Haag Nieuw Centrum
Tien jaar geleden is de Stichting Den Haag Nieuw Centrum opgericht. Initiatiefnemers voor deze oprichting waren de gemeente Den Haag en alle betrokken vastgoedpartijen in het BaNK gebied (gebied tussen Babylon en Nieuwe Kerk). De stichting heeft de promotie van de gebiedsontwikkeling van Den Haag Nieuw Centrum tot doel. Momenteel heeft de stichting ruim 30 deelnemers.
De stichting, waar overheid en bedrijfsleven in breed verband samenwerken, is uniek in haar soort. Geen enkele stad in Nederland heeft een dergelijk platform waar de publieke- en marktpartijen samenkomen. De stichting organiseert jaarlijks een aantal themabijeenkomsten en een studiereis.