Gemeente Waalwijk

Wie helpt ons uit de brand?

Brandweerwerk is altijd een uitdaging. Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Je treedt op bij brand, verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen. Het korps Waalwijk wordt gemiddeld 250 keer per jaar gealarmeerd, het korps Sprang-Capelle 50 keer. Vaak zijn het incidenten die binnen het uur zijn verholpen. Soms word je echter uren achtereen ingezet. Bij de brandweer van de gemeente Waalwijk werken ongeveer 90 medewerkers, verdeeld over de posten Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Het grootste deel hiervan is vrijwilliger. Voor de posten Waalwijk en Sprang-Capelle zoeken we enthousiaste vrijwilligers (m/v). Wie meer wil weten over het werk bij de brandweer, kan zich opgeven voor de informatieavond in de brandweerkazerne in Waalwijk of die in de brandweerkazerne in Sprang-Capelle op 7 april om 20.00 uur.

Foto Brandweer.
Foto: Erik Haverhals.

Vrijwilligers

De vrijwilligers bij de brandweer werken in diverse beroepsgroepen, hebben verschillende opleidingsniveaus en komen uit alle lagen van de bevolking. Ze voelen zich betrokken bij hun woon- en werkomgeving en willen zich daarvoor inzetten. Zij willen werken onder niet-alledaagse omstandigheden, verlenen hulp aan mens en dier en staan altijd paraat om de helpende hand te bieden. Op dit moment zoeken we vooral mannen of vrouwen die overdag beschikbaar zijn. Het is vereist dat je minimaal 18 jaar oud bent en woont en werkt in de kern van Waalwijk of Sprang-Capelle. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie is essentieel. Daarnaast kan je improviseren, heb je doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Hoe vrijwillig is de brandweer?

Als vrijwilliger ben je oproepbaar. Er is een wekelijkse oefenavond en je dient een opleiding tot brandwacht te volgen. De meeste vrijwilligers hebben een vaste, fulltime baan of zijn ondernemer. Het is daarom belangrijk, dat jij, je partner én je directe omgeving voor honderd procent achter je keuze staan. Ook je werkgever moet op de hoogte zijn en je toestemming willen geven om direct uit te kunnen rukken tijdens werktijd. Daarnaast heeft je werkgever ook voordeel van jou als vrijwilliger. Bedrijven zijn verplicht bedrijfshulpverleners op te leiden. Als je brandwacht bent, is een cursus bedrijfshulpverlener overbodig.

Voorwaarden

Je krijgt opleidingen op het gebied van veiligheid en het verlenen van hulp/redding bij ongevallen die je opleiden tot allround brandweerman m/v. Deze cursussen en de kleding/uitrusting worden voor je betaald. Verder is er een financiële vergoedingsregeling. Ook voor de benodigde cursustijd ontvang je een vergoeding. Een specifieke vooropleiding heb je niet nodig. Technisch inzicht komt wel van pas.

Informatieavond/solliciteren

Heb je interesse in een functie bij de vrijwillige brandweer van de post Waalwijk of Sprang-Capelle?
Meld je dan via de antwoordstrook aan voor een van de informatieavonden.

Stuur* de antwoordstrook naar:

Gemeente Waalwijk

t.a.v. Arjan van den Hoven, Brandweercommandant

Antwoordnummer 10.006

5140 VB Waalwijk


* Een postzegel is niet nodig. Je kunt de strook ook bij de brandweerkazernes in de brievenbus stoppen. De kazerne in Waalwijk zit op de Hertog Janstraat 5. De kazerne in Sprang-Capelle op de Julianalaan 88.

Je kunt natuurlijk ook direct solliciteren. Vraag dan een sollicitatieformulier aan bij brandweercommandant Arjan van den Hoven.

Je kunt solliciteren t/m 21 april 2004. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Arjan van den Hoven, tel. 0416-568180 of avandenhoven@waalwijk.nl.