Universiteit van Amsterdam

De effectiviteit van open-longstrategie


Promotie Geneeskunde


woensdag 7 april 12.00 uur

Veel baby s die te vroeg geboren zijn kunnen niet zelfstandig ademen. In hun longblaasjes ontbreekt de stof surfactant, die er normaal gesproken voor zorgt dat de wand minder stug is zodat de blaasjes zich laten opblazen. Driekwart van de te vroeg geboren baby s moet dan ook beademd worden. Beademing kan echter schade toebrengen aan de longblaasjes. Anton van Kaam onderzocht in pasgeboren biggen de effectiviteit van de zogeheten open-longstrategie. Daarbij worden frequentie en druk van de beademing opgevoerd. De resultaten blijken aanzienlijk beter dan die van de reguliere beademingsmethode. Hij pleit voor toepassing van deze methode, ook in combinatie met het conventionele beademingsapparaat.

A.H.L.C. van Kaam: Ventilator induced lung injury in models of neonatal respiratory failure. The role of lung protective ventilation and surfactant. Promotoren zijn mw. prof. dr. J.H. Kok en prof. dr. B. Lachmann (EUR).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.