Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 35: KUNSTWERK DE ENGELENPOORT (31-03-2004)

Feestelijke onthulling kunstwerk 'de Engelenpoort'

Op woensdag 7 april vindt de feestelijke onthulling van het kunstwerk 'de Engelenpoort' in de wijk Engelenburg plaats, nabij buurthuis De Til. Om 16:00 uur start het officiële deel.
Wethouder Henk Roor zal met een officiële handeling het kunstwerk 'de Engelenpoort' overdragen aan de wijk.

Samenwerking
Het kunstwerk is in samenwerking met Patrimonium woonstichting tot stand gekomen en past in het kader van Kunst in bestaande wijken. Hierbij gaat het erom een extra impuls te geven aan de woonkwaliteit van een bestaande wijk door middel van kunst. Patrimonium woonstichting heeft zowel in financiële als in organisatorische zin nauw samengewerkt met de gemeente Veenendaal en de gemeentelijke kunstcommissie.

Kunstenares
De Amsterdamse kunstenares Wendela Gevers Deynoot is verantwoordelijk voor zowel het creatieve ontwerp als de uitvoering ervan. De sculptuur Engelenpoort verbeeldt een poort of venster waaruit een menselijke figuur naar boven lijkt te klimmen. De kunstenares heeft zich mede laten inspireren door de naam van de wijk en de hoogte en vorm van de architectonische blokken in de wijk. Het kunstwerk vormt als het ware een poort tot de wijk. Het symboliseert toegang en open ruimte, maar ook vrijheid, ontwikkeling en streven naar het hogere. In wereldser opzicht biedt het een mooie verblijfplek aan het water. Het gaat hier om eenvoudige en voor iedereen herkenbare vormen die door de bijzondere balans telkens een nieuw beeld opleveren. De silhouetten en de schaduwval maken het beeld wisselend in aanblik.

Activiteiten
Ter gelegenheid van de officiële onthulling organiseert buurthuis De Til samen met bewoners van de wijk en een groot aantal vrijwilligers vanaf 13:00 uur tal van activiteiten voor de kinderen in de wijk. Zo kunnen de kleintjes knutselen en spelletjes doen. De oudere kinderen kunnen meedoen aan een spelcircuit, er is een kleurwedstrijd en een aantal heeft een eigen interpretatie van het kunstwerk gemaakt. Daarnaast staat een voetbalwedstrijd gepland. Samen met de vele vrijwilligers wordt het een feest voor de hele wijk.