Provincie Friesland



PERSUITNODIGING

Datum: 31 maart 2004

discussiemiddag: wenjen, sa dogge wy it!

Discussie over wonen op woensdag 7 april
Op woensdag 7 april discussieert een breed scala aan professionele woonpartijen in Postplaza aan de Tweebaksmarkt over het wonen in Fryslân anno 2004. In de inmiddels verstuurde uitnodiging staat het zo omschreven. "Wonen anno 2004 is zeggenschap en keuzevrijheid voor de consument. Consumenten willen een veilige woonomgeving, leefbaarheid, een betaalbare woning, een individueel ontwerp, onderhoudsarme materialen, energiezuinig. Ze willen wonen in combinatie met zorg. Ze zijn gesteld op hun privé of ze willen juist de sociale context van een kleinschalige woonvorm. Kortom: de consument als bepalende factor. Hoe gaan woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, aannemers, overheden en andere betrokkenen hier als professionals mee om? Hoe en met wie werken ze samen om intenties om te kunnen zetten in daden in een steeds veranderende wereld?" Dit is de insteek van de middag. 'Wenjen, sa dogge wy it' wil met inspirerende woonvoorbeelden en discussie een stap vooruit maken als het gaat om wonen in stad en dorp. 'Van fraaie intenties naar realisatie'. Doel is kennisuitwisseling, elkaar leren kennen, kijken naar wat goed ging en wat niet, daarvan leren, kijken naar wat beter kan en dan vooral ook hoe dat samen kan gebeuren.

De middag is een initiatief van de provincie en voorbereid door een commissie met verschillende leden uit de woonwereld. Naast de provincie bestaat de commissie uit BouwNed, regio Noord, Vereniging Friese Gemeenten, Aedes Fryslân, De Bewonersraad Friesland.

Programma
We nodigen u van harte uit om op 7 april bij het plenaire deel van het programma te zijn in: Post-Plaza, Tweebaksmarkt 25 in Leeuwarden.

16.00 uur Ontvangst
16.30 uur Welkom door Gedeputeerde Ruimtelijk Ordening en Volkshuisvesting

mevrouw A. Andriesen
16.45 uur Interactief programma o.l.v. Eelke Lok met:
1. Presentatie voorbeelden van wonen in Fryslân door inwoners zelf

(zie ook bijlage van deze uitnodiging)
2. Diagnose van de Friese woningmarkt in 2003 en 2015.

door de heer Buys, Rigo Research en Advies
3. De kritische blik van een trendwatcher op woonconcepten en strategieën in Fryslân.

door de heer F. Dröger, marketingdeskundige
4. Maatschappelijk verantwoord exploiteren, de grenzen verkend.

door de heer K. de Wit, directeur Stichting Woongroep Twente 18.00 uur Buffet

Hierna start de discussie in workshops, volgt een plenaire samenvatting om 20.30 uur en sluit mevrouw Andriesen om 21.00 uur de avond af. Met uitzondering van de workshops bent u welkom bij alle onderdelen. Dus ook bij de plenaire samenvatting.

Let op! We horen graag even of u er bij zult zijn. Vooral wanneer u wilt mee eten. U kunt dit doorgeven op onderstaand telefoonnummer. Bijlage: Wenjen sa dogge wy it. Inwoners zijn er ook op 7 april.

Als voorproefje op de woondag laten we hier alvast een paar van de ervaringsdeskundigen de revue passeren die 7 april zelf meer vertellen over hun eigen woonsituatie.

Zelfstandig in het verzorgingstehuis
Ook twee krasse dames van rond de 80 zullen 7 april vertellen over hun woonsituatie. Sinds afgelopen september (de opening) wonen ze in een verzorgingstehuis. Het bevalt de dames prima. Ze hebben een kamer en een slaapkamer, fijn zelfstandig en toch dicht bij zorg. 's Ochtends komt iemand langs om de kleren aan te doen, en 's avonds om te helpen met uitkleden. Als er wat is, is er een belletje bij het bed. Hulp is dus altijd dichtbij. Verder is er een gezamenlijke ruimte waar de bewoners elkaar ontmoeten voor koffie of een spelletje. Het verzorgingshuis zag er vroeger heel anders uit. Het was een kleine bedoening, met het bed in de kamer. Dan is het nu heel wat beter.

Studentenhuis

Een tweedejaars studente Cultureel Maatschappelijke Vorming aan de NHL komt ook aan het woord. Sinds een half jaar woont ze in het nieuwe project van Stichting Studentenhuisvesting Leeuwarden (SSHL) aan de Kanaalstraat. Rond dezelfde tijd werd dit project gestart: een oude school is verbouwd en in dit gebouw wonen ong. 60 studenten van meestal buitenlandse origine. De studenten in dit pand zijn meestal afkomstig uit Europa (Spanje, Duitsland, Finland) en huren gemeubileerde kamers. Er wonen 5 Nederlandse studenten, waarvan deze studente er één is. Zij begeleiden de buitenlandse studenten met praktische zaken (taalproblemen, contact met woningbouwvereniging) en houden ook een oogje in het zeil (maken schoonmaakroosters, treden op als er burenoverlast wordt gemeld). Het wonen bevalt prima in dit nieuwe project.

Van huur naar koop

Een stel huurde een woning van Arquin (Aedes). Maar ze wilden groter, en dan liefst koop. De prijzen van koopwoningen in Heerenveen waren echter voor (deze) starters op te hoog. Arquin ging op dat moment van start met betaalbare nieuwbouw (dus prijzen lager dan de marktprijzen). En huurders krijgen voorrang bij de koop - dus sinds kort (3 maanden) wonen ze in de grotere woning die ze zochten. Onderdeel van de deal is dat bij verkoop de woning eerst aangeboden wordt aan Arquin. De eventuele winst bij verkoop wordt verdeeld. De bewoners zijn tevreden met de huidige constructie.

Dit zijn enkele voorbeelden, op 7 april komen ook andere ervaringsdeskundigen aan het woord.


---- --