Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/04/2004


---

Europe under Construction: congres studievereniging Aureus Toekomst van Europa onder de loep

Vooraanstaande politici en wetenschappers, de ambassadeur van Turkije en een journalist spreken en discussiëren over de toekomst van Europa op het congres Europe under construction. De studievereniging Aureus van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde organiseert dit congres woensdag 7 april op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Sprekers zijn onder andere Mat Herben (fractievoorzitter van de LPF), Wim van Eekelen (oud-minister van Defensie en nu voorzitter van de Europese Beweging Nederland), Maarten van Rossum (hoogleraar Geschiedenis en historicus van het jaar 2003), Syp Wynia (columnist en redacteur van Elsevier en oud-Brusselcorrespondent), Max van de Berg (delegatieleider PvdA in het Europese Parlement) en de Turkse ambassadeur in Nederland Tacan Iidem. Zij geven hun visie op de veranderingen en de toekomst van Europa. Drie Europarlementariërs gaan in debat aan de hand van stellingen over Europese identiteit en burgerschap, de Europees grondwet, uitbreiding van EU met Turkije, gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, democratisch Europa en verdere Europese integratie.

Dit jaar breidt de Europese Unie uit met tien Midden- en Oost-Europese landen, vinden er verkiezingen plaats voor het Europese Parlement en wordt Nederland een half jaar voorzitter. Dat was voor Aureus aanleiding om Europa als onderwerp te kiezen voor het lustrumcongres ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de vereniging. Aureus begon in 1949 met het organiseren van excursies, maar is nu een professionele intermediair tussen student, faculteit en bedrijfsleven en telt ruim 2500 leden.