Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Rijkswaterstaat start verzinken wrak Assi Eurolink

Rijkswaterstaat start op woensdag 7 april met het gedeeltelijk in de zeebodem laten zakken van het wrak van de Assi Eurolink. Het schip, dat begin vorig jaar na een aanvaring is gezonken, ligt in twee stukken in de diepwaterroute, 75 kilometer ten noordwesten van Terschelling en vormt een belemmering voor de scheepvaart. Om de plaatselijk vereiste nautische diepte (29 meter) te herstellen, wordt aan beide zijden van het wrak zand weggebaggerd om het verder in de bodem te laten zakken. Het wrak levert geen gevaar op voor het milieu; het schip was niet geladen en de olie is eruit gehaald.

Het is voor het eerst dat in het Nederlandse deel van de Noordzee een scheepswrak op deze diepte (de zee is hier 43 meter diep) met een sleephopperzuiger in de bodem wordt verzonken. Het werk wordt uitgevoerd door de bedrijven Boskalis en Noordhoek.

Het wrak van de Assi Eurolink zou aanvankelijk worden geborgen. De inschrijving op de aanbesteding van de desbetreffende aannemers leverde echter een buitenproportioneel hogere aanneemsom op dan de raming van Verkeer en Waterstaat. Een en ander is gemeld aan de NMa. Vervolgens is naar een alternatieve oplossing gezocht om het wrak onschadelijk te maken voor scheepvaart en milieu.

Hieronder een echo van de ligging van het wrak:

Kijk voor meer informatie op www.noordzee.org (onder 'actueel')