KONINKLIJKE GROLSCH N.V.

Uitnodiging opening Grolsch

Koninklijke Grolsch N.V.
Enschede, 1 april 2004

Grolsch opent meest geavanceerde brouwerij ter wereld

Koninklijke Grolsch neemt woensdag 7 april 2004 in Enschede de meest geavanceerde brouwerij ter wereld in gebruik. De volledig nieuwe brouwerij is met afstand de meest efficiënte en meest milieuvriendelijke van dit moment en is volledig toegerust om flexibel in te spelen op alle bewegingen die zich in de markt voordoen op het gebied van biersoorten en verpakkingen. Bijzonder is dat Grolsch ook in de meest geavanceerde brouwerij ter wereld dezelfde ambachtelijke en puur natuur bieren blijft brouwen.

De nieuwe brouwerij heeft een capaciteit van 3,2 miljoen hectoliter (per jaar), wat gelijk staat aan 1,5 miljard glazen bier (per jaar). Per uur worden in het 11 hectare metende gebouwencomplex 40.000 beugels, 120.000 pijpjes, 72.000 blikken, 40.000 exportflessen en 500 vaten gevuld.

Met de nieuwe brouwerij is een investering van 277 miljoen euro gemoeid. Daarmee is de bouw van de nieuwe brouwerij het grootste investeringsproject in Oost Nederland dat ooit is uitgevoerd. Met de ingebruikname van de nieuwe brouwerij neemt Grolsch afscheid van het brouwen op twee verschillende locaties. De oude brouwerijen, waar Grolsch sinds 1615 (Groenlo) en 1895 (Enschede-Noord) haar bieren brouwde, worden gesloten. Alle medewerkers gaan mee naar de nieuwe locatie.

De nieuwe brouwerij is de meest milieuvriendelijke ter wereld. Zo behoort de brouwerij tot de zuinigste waterverbruikers in de wereld en is de brouwerij geheel geur- en geluidloos voor de omgeving. Grolsch laat vrijkomend biogas uit waterzuivering niet ontsnappen, maar gebruikt het voor het stoken van de stoomketels. Om de medewerkers te ontzien voeren robots het zware werk uit. Zo worden de biertanks niet meer handmatig maar automatisch gereinigd en is het afvullen van het bier in fusten, blikken en flessen geheel geautomatiseerd. De robots kunnen een groot scala aan handelingen uitvoeren, wat ertoe bijdraagt dat Grolsch nieuwe verpakkingsvarianten met groot gemak kan introduceren. Productinnovatie en nieuwe verpakkingen zullen dan ook volop de aandacht krijgen.

Het Grolsch bier wordt in de nieuwe brouwerij op volledig identieke wijze en met volledig identieke ingrediënten gebrouwen als voorheen in Groenlo en Enschede-Noord. Om die reden is de nieuwe brouwerij aangesloten op de oorspronkelijke waterbronnen van Grolsch in Enschede-Noord. Daartoe is een zeven kilometer lange waterleiding aangelegd vanaf de oude bronnen naar de nieuwe locatie.

Hans Wiegel, voorzitter van de branchevereniging van Nederlandse bierbrouwers, zal de opening van de nieuwe brouwerij verrichten. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander zal in verband met de hofrouw niet aanwezig zijn bij de feestelijke openingsceremonie.

Grolsch nodigt de pers uit om aanwezig te zijn bij de officiële opening. Grolsch ontvangt haar gasten op woensdag 7 april vanaf 13.00 uur. Van 14.00 uur tot 15.00 uur vindt het officiële programma plaats, inclusief de openingshandeling. Vanaf 15.00 uur is er een feestelijke receptie en de gelegenheid tot het bezichtigen van het hele brouwerijcomplex.

- - - - - - -

Noot voor de pers - U wordt vriendelijk verzocht u aan te melden indien u aanwezig wilt zijn bij de feestelijke officiële opening van de nieuwe brouwerij van Grolsch. U kunt zich aanmelden via 053-4833407; - U zult als pers ruim de gelegenheid krijgen om, naast registratie van het officiële programma en de bezichtiging van de brouwerij, aanvullende vragen te stellen; - Grolsch voorziet in een persvak op de hoofdtribune; - Grolsch biedt de gelegenheid om ten aanzien van de audioregistratie een verbinding te leggen met de aanwezige geluidsinstallatie; - Grolsch beschikt over een uitgebreide newsreel (BetacamSP) met beelden van de nieuwe brouwerij. Deze newsreel is ter plekke verkrijgbaar, maar kan ook vooraf worden toegestuurd; - Grolsch beschikt over uitgebreid hoogwaardig fotomateriaal van de nieuwe brouwerij. Deze is op CD-rom ter plekke verkrijgbaar, maar kan ook vooraf worden toegestuurd; - De nieuwe brouwerij is gelegen ten zuidwesten van Enschede, direct aan de A35, afrit 26.

Voor aanmelding en/of toezending materiaal: Koninklijke Grolsch N.V., tel. 053 483 3407