Digitale Gemeente Houten

Boomfeestdag: scholieren en politici in actie voor Nieuw Wulven

donderdag 1 april 2004 - Bron: Dienst Landelijk Gebied

Scholieren en politici uit Houten en Bunnik komen tijdens de Nationale Boomfeestdag op 7 april in actie voor bos Nieuw Wulven. Samen met de Landinrichtingscommissie voor de herinrichting Groenraven-Oost planten zij jonge bomen nabij de Marsdijk in de gemeente Bunnik. De Nationale Boomfeestdag vormt het startsein voor de uitbreiding van het bos Nieuw Wulven.

De Landinrichtingscommissie ontwikkelt dit bos ten noorden van Houten. Tot nu toe is 38 hectare ingericht. Er zijn bomen geplant en twee plassen gegraven. Een sloot is natuurvriendelijk ingericht. Hoewel het natuurgebied nog verder wordt uitgebreid en de vegetatie nog volop in groei is, is het gebied al heel aantrekkelijk. Diverse vogelsoorten, zoals grasmus, spotvogel, fitis en tjiftjaf broeden in het gebied. Ook roofvogels als de buizerd en de wespendief hebben het bos tot broedgebied gekozen.

Dit voorjaar start de Grontmij in opdracht van de Landinrichtingscommissie met het inplanten van in totaal circa achttien hectare. Staatsbosbeheer neemt het beheer van deze nieuwe inplant, evenals het reeds bestaande bos Nieuw Wulven, voor zijn rekening. Uiteindelijk wordt Nieuw Wulven 110 hectare groot. In het bos zullen paden aangelegd worden, zodat wandelaars, fietsers en paardrijders van het gebied kunnen genieten. In een minder druk bezocht deel van Nieuw Wulven moet de natuur haar gang kunnen gaan.

Bos Nieuw Wulven is een onderdeel van het herinrichtingsproject Groenraven-Oost. De Landinrichtingscommissie voert dit project in opdracht van de provincie Utrecht uit. Voor het herinrichtingsgebied dat grofweg tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Driebergen en Houten ligt, heeft de Landinrichtingscommissie een inrichtingsplan ontwikkeld. Dit plan moet de bestaande natuur versterken, een duurzame en economisch gezonde landbouw bevorderen, meer mogelijkheden creëren voor openluchtrecreatie en de overgang tussen de stad en het platteland verbeteren.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).